Русе е най- четящият град

В кампанията "Забавното лятно четене"

С три приза – за най-четящ град, най-четящо училище и есе, Русе е безспорният победител в тазгодишната кампания за насърчаване на детското четене „Забавното лятно четене“, инициирана от българския детски портал Az-deteto.bg и Столична библиотека, съобщават от РБ "Любен Каравелов". Децата от Русе са победители за трети път от началото на кампанията, след като грабнаха приза за „Най- четящ град“ през 2012-та и 2013-та година.

На церемония в София, бяха обявени победителите в кампания. Специалната награда, лаптоп от „ПИК Компютър“, беше връчена на директора на Русенската библиотека Теодора Евтимова от заместник- кмета на София д-р Тодор Чобанов.

"Изключително съм щастлива! Наистина Русе е най- четящият град сред децата, но искам да отбележа, че това е основна работа на библиотеките и библиотекарите. Всички ние показахме как библиотеките могат да помогнат на децата да бъдат по- образовани и по-грамотни", каза по време на церемонията за връчването на отличията Теодора Евтимова.

Най-четящото училище отново е гордост за Русе - това е СОУ за европейски езици „Свети Константин- Кирил Философ“. Наградата, принтер, осигурен също от „ПИК Компютър“, прие Веселка Петрова, начален учител в  училището.

От Русе е и победителят в литературния конкурс за творческо писане „Моето невероятно лятно приключение” във възрастовата група от 10 до 14 години и това е десетгодишният Ивелин Крумов от СОУ с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“. Конкурсът се проведе  за втори път в рамките на кампанията и се радва на нарастващ интерес. Тази година в него се включиха повече от 75 деца.

Титлата „Най-четящото дете“ за 2015 година заслужи петокласничката от  Немското училище в София - Дара Кръстева. Тя успя да прочете най-много книги през лятото и да опише впечатленията си в читателския дневник. Специална награда и грамота получиха Габриела Гребенчарска на 14 години от Самоков, която спечели наградата за „Най-активен читател“, и  седемгодишният Райчо Савов, отново от Самоков, който получи награда за „Най-активен млад читател“.

Тази година беше връчен и специален приз за много висока активност, който получава село Малка Арда, Смолянска област. Децата там се включиха в кампанията с голям ентусиазъм и имаха изключително желание да участват в надпреварата.

 

Кампанията „Забавното лятно четене“ се радва на все по-голямо внимание от страна на младите читатели. Повече от 12 500 са децата, взели участие в нея до сега, а само тази година новите ентусиасти са над 2000.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов