Ден на лешоядите

Животът

04-09-2015, 13:37

Снимка:

pixabay.com

Автор:

RuseUtre.bg

Всичко от Автора

На 5 септември в Лапидариума на Регионалния исторически музей в Русе

Международния ден на лешоядите ще бъде отбелязан утре, 5 септември в Лапидариума на Регионалния исторически музей в Русе.

Организатори на събитието което ще започне в 18 часа, са Българското дружество за защита на птиците, Регионален исторически музей – Русе и Природен парк „Русенски Лом“.

Събитието включва игри и викторини за деца с награди, както и презентации, посветени на лешоядите. Ще бъде прожектиран филмът на Мария Салабашева за престъпленията срещу дивата природа и кражбата на яйца на световно застрашени видове в България, сред които и на египетския лешояд.

В Природен парк „Русенски Лом“ гнезди една от последните двойки египетски лешояди в страната ни. С нея се подхранва и надеждата, че този вид все още не е изчезнал от Ломовете.

Лешоядите са в списъка на най-бързо изчезващите птици на планетата. Ако основните заплахи за тях не бъдат идентифицирани и преодолени бързо и ефективно, лешоядите в Европа и Африка могат да изчезнат в рамките на нашия живот. Това са част от посланията, които Международният ден на лешоядите цели да отправи към хората с цел да привлече вниманието ни към този уникален вид.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)