Ремонтираме Пантеона и Галерията заедно с румънците

В съвместен проект

Община Русе, съвместно с Община Гюргево, ще кандидатстват със съвместен проект за финансиране ремонт на сгради с културно-историческо значение.

Това става ясно от докладна записка на кмета Пламен Стоилов до Общинския съвет. Проектът „Реконструкция и експониране на емблематични културни обекти с висок туристически потенциал в Еврорегион Русе – Гюргево“ е на обща стойност 6 млн. евро, от които 4 млн. евро за Община Русе и 2 млн. евро за Гюргево.

В българската си част проектът предвижда изработване на инвестиционен проект и изпълнение на строително-монтажни работи за дейности по рехабилитация на сградите на Пантеона на възрожденците и Художествената галерия.

За обект „Пантеон на възрожденците“ заложените строително-монтажни дейности обхващат изграждане на вентилируема окачена фасада с плочи от светъл гранит; подмяна на вертикалната дограма в шлицовете на високото тяло; подмяна облицовката на четирите наклонени скатове на високото тяло с облицовка от медна ламарина; ново позлатяване със златен варак на кубето на сградата; обновяване и изграждане на ново ефектно външно осветление; решаване проблема с отвеждането на дъждовните води извън сградата; изграждане на светлинна аудио-визуална инсталация; почистване на всички вертикални облицовки от варовикови плочи; обособяване на нови изложбени пространства в част от инсталационния коридор; частичен ремонт на подовите гранитни плочи; ново главно ел. табло; допълване на съществуващото осветление; цялостен ремонт на санитарните възли.

За Художествената галерия се предвижда укрепване на конструкцията на сградата; възстановяване на пропаднали участъци от водоплътния тротоар и входната рампа; обособяване на две малки изложбени зали; подмяна на конструкцията на сега съществуващото горно осветление със специални стъклопакети, които да предпазват от заледявания и задържане на сняг; подмяна на хидроизолациите в участъка плосък покрив; осигуряване на оптимални условия за отопление и климатизация на сградата; подмяна на подовите настилки в централните части с гранитогрес; облицовка на централната зала; доставка и монтаж на окачващи стени за картините; цялостна подмяна на осветлението с ново; оформяне на второ фондохранилище в сутерена на сградата; обособяване на котелно помещение за нуждите на газовия котел; изцяло обновяване на санитарните възли; осъвременяване на външния облик на сградата.

В румънската си част проектът предвижда валоризация на крепостта в Гюргево чрез развитие на околните пространства и включването на крепостта в туристически маршрут (използване на модерни мултимедийни техники).



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов