Изложба на карикатури на Чудомир представя художествената галерия в Стара Загора

Фототипни копия на 130 от ранните карикатури на Чудомир ще могат да видят посетителите

На 2 септември /сряда/ 2015г. от 18.00ч. в западната зала на Градската художествена галерия в Стара Загора ще бъде открита фототипната изложба „Ранните карикатури на Димитър Чорбаджийски – Чудомир /1890-1967/". В нея са включени фототипни копия на 130 от ранните карикатури и шаржове на Чудомир, които маркират основните теми, пластично-образното развитие и печатните издания, в които те намират място. Всички те се представят публично за първи път столетие след тяхното същинско публикуване .
Карикатурите, които Чудомир още като студент в Рисувалното училище създава и представя в периодичния печат между 1908 и 1915г., са слабо позната част от неговото творчество. През този период той публикува над 500 карикатури в сатиричните издания на „Барабан", „Жило", "Въртокъщник", „Час", „Остен", „Цигарен дим", „Червен смях", като само в „Барабан" те са около 300.

В края на 10-те години на 20 век Чудомир не е само едно от водещите имена в българската карикатура, а и творецът, който започва да оформя идеята за бъдещата вселена „Нашенци", която след 30-те години му носи популярността и признанието на няколко поколения, коментира директорът на галерията проф. Марин Добрев.
Експозицията ще остане до 23.09.2015 г.
27.08.2015 г.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов