Прокуратурата: Гражданите нямат свободен достъп до плажовете по морето

Това установи проверка

От Върховната административна прокуратура (ВАП) наредиха на експертите от регионалното министерство да проверята как се спазва Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Магистратите се интересуват как се поддържат и управлават морските плажове от страна на концесионерите и наемателите. Проверката по реда на надзора за законност вече е направена от МРРБ. Регионалните специалисти са установили няколко нарушения:

- Възпрепятстван е свободният достъп на гражданите до плажовете на българското Черноморие;

- Общата площ на преместваемите обекти и съоръжения, включителнои на търговските площи, надвишава площта, посочена в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие

- Платените плажни зони надвишават като площ безплатните за разполагане на плажни принадлежности, което е в нарушение на утвърдените от министъра на регионалното развитие схеми;

Негативни са констатациите и по отношение на дейностите, свързани със здравно и медицинско обслужване на гражданите, с обезопасяване на прилежащата акватория и със санитарно-хигиенната поддръжка и водноспасителната дейност, пише news.bg.

В задачите на регионалното министерство се включва и търсене на административно-наказателна отговорност и издаване на наказателни постановления в случаите, в които законът е предвидил това, припомнят от ВАП.

В тази насока по реда на надзора за законност Върховната административна прокуратура предлага налагане на санкции. МРРБ следва да уведоми ВАП за наложените административно-назакателни санкции в едномесечен срок.

По отношение на морския плаж „Корал", ВАП е протестирала 10 строителни разрешения пред РДНСК. До момента съдът е уважил 4 протеста на прокуратурата, очаква се произнасяне и по останалите случаи.

Към този момент броят на морските плажове по Черноморското крайбрежие на територията на страната ни е 209, от които са предоставени общо 112 морски плажа. От тях 56 са отдадени на концесия, 35 са предоставени по договори за наем от МРРБ.

21 плажа са предоставени по договори за наем от областните управители и два морски плажа са управлявани от съответните общински администрации. В изпълнение на изискването на Закона за Черноморието - до 31 май 2015 година е трябвало да бъдат обявени всички неохраняеми морски плажове за 2015 г. Обявените са 95 на брой.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов