Пияница издъхна на улицата в Русе, нямат изтрезвител

Безпросветните поркаджии се скитат немили-недраги в града, няма кой да ги обгрижи

Уличен пияница издъхна в МБАЛ - Русе, въпреки опитите на лекарите да го спасят. 51-годишният П.М. е открит към 7,30 ч. в безпомощно състояние на ул. "Тетово" след сигнал на тел. 112, съобщиха от полицията в крайдунавския град, съобщава "Труд".Той бил "трудно контактен и е миришел на алкохол". Човекът бил откаран веднага с линейка на Спешна помощ в МБАЛ, където по-късно починал. Случаят се изяснява от започналото досъдебно производство.

Пияниците в Русе се скитат немили-недраги след закрития изтрезвител, възмущават се лекари. Отделението за изтрезвяване с 10 щатни служители към полицията в крайдунавския град е затворено преди 5 г. от безпаричие и след смъртен случай на наркоман от свръхдоза кокаин.

Идеята на областната комисия по здравеопазване е при осигурено финансиране за 30-дневен престой да се обгрижват злоупотребили хора с алкохол, чието здраве не е застрашено. Изтрезвители функционират като домове за временно настаняване в София, Бургас, Варна, Пловдив и Стара Загора.

Заведението в Русе не може да се открие към МВР и заради препоръките на Европейската комисия. До закриването му грижата за уличните алкохолици е делегирана държавна дейност, като парите се превеждат на общината. Сега пияниците принудително обгрижва Центърът за спешна медицинска помощ /ЦСМП/, който ги транспортира до Центъра за психично здраве или спешното отделение на МБАЛ.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов