В Кюстендил стартира "София филм фест“

Всеки петък и събота от тази вечер до 22 август ще има кино на открито

За трета поредна година в Кюстендил стартира „София филм фест“. Събитието е факт благодарение на съвместните усилия на Арт Фест /София Филм Фест/ и община Кюстендил, с подкрепата на Националния филмов център и програма „Творческа Европа”.

В рамките на три седмици – всеки петък и събота от 7 до 22 август на площад „Велбъжд” - Арката жителите и гостите на Кюстендил ще се радват на кино на открито, което ще предложи специална селекция от 12 филма от най-новото българско и световно кино. Входът е свободен.

Третото издание на „София филм фест в Кюстендил” ще бъде открито в 21,00 часа днес с българския филм, който стана големия победител на 19-ия СФФ – УРОК / The Lesson на режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева  и продуцента, родом от Благоевград, Магделена Илиева.

Филмът беше отличен с голямата награда „София - град на киното” на Столична община за най-добър филм, наградата на публиката, наградата за най-добър български игрален филм, наградата на ФИПРЕСИ, в Сан Себастиан’14 получи наградата за най-добър нов режисьор, в Гьотеборг ’15 – Международна награда за дебют „Ингмар Бергман”, в Солун ’14 беше отличен за най-добър сценарий и с приза „Бронзов Александър”, в Токио ’14 получи Специалната награда на журито.

По традиция директорът на София Филм Фест Стефан Китанов ще открие лично изданието на фестивала в Кюстендил. Зрителите ще се срещнат и със специални гости – членове на екипа на филма, които ще очакват впечатленията, въпросите и коментарите на публиката.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов