Пожар унищожил праисторическото селище край Бъзовец

Причинен от вражеско нападение

Най-вероятно праисторическото селище край с. Бъзовец е било унищожено от силен пожар, причинен от вражеско нападение.

Това са изводите след археологическите разкопки на селищната могила, проведени от археолозите от Регионалния исторически музей в Русе, под ръководството на Димитър Чернаков. Разкопките са били акцентирани в централната част на могилата на най-късния запазен строителен хоризонт, датиран в средата на каменно-медната епоха (4600 – 4450 г. пр. Хр.). Изследвани са останки на три сгради, част от праисторическо селище, една от които двуетажна.

Разкопките показват, че всички открити до момента сгради са изгорели, сред находките има голям брой бойни топки и костени бойни брадви, впечатление прави огромното количество въглени в целия културен пласт, както и наблюдението, че огънят във всички постройки е започнал от външната страна.

Особен интерес буди гладилка от мрамор, която по форма наподобява компютърна мишка и вероятно е използвана за обработка на твърди материали като кост, камък, керамика.

Открити са 164 находки от керамика, кост, камък, мидени черупки, антропоморфни фигури, сечива за всекидневни нужди, накити и предмети с култово предназначение.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов