Отново ще има помощи за бедните през есента

Предвижда се и изработването на закон за насърчаване на заетостта

Близо 260 хиляди души ще получат наесен безплатни хранителни продукти по познатата вече европейска програма. Това съобщи в Русе министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин. „Миналата година нямаше раздаване на безплатни храни, защото имаше много формалности и раздаването се осъществяваше по друга линия“, коментира Калфин. Той уточни, че помощите ще бъдат предоставени в късната есен, за да не съвпадат с изборите и да се политизира този начин на подпомагане на бедните. Хората, които ще могат да се възползват от тях са в общи линии същите, които получават и помощи за отопление, каза социалният министър. Партньорска организация отново ще е БЧК, съобщи Дарик радио.

Ивайло Калфин обяви още, че през есента приоритет в работата на министерството му ще са хората с увреждания. Ще се работи по улесняване на освидетелстването и индивидуалната грижа за тях, ще бъдат изработени и нови законопроекти за социалното подпомагане на тази група хора, ще бъде подновена и програмата за заетост на хора с увреждания. Ще се търсят начини за увеличаване бюджета на програмата за лични асистенти, тъй като интересът всяка година нараства. Молбите тази година са били 50 000, а са назначени 13 хил. души.

Предвижда се също да бъде внесен законопроект за равните възможности, какъвто в момента няма в България. Има нужда от подобно нещо, тъй като България продължава да е страна, в която жените са дискриминирани в много отношения, смята Калфин.

Предвижда се и изработването на закон за насърчаване на заетостта. През есента ще тръгне и програма за хора в предпенсионна възраст, тъй като досега действащата не е ефективна и не дава достатъчно възможности.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов