Евросъюзът "звъни звънец" на Турция заради кюрдите

Свят

04-08-2015, 17:21

Снимка:

jpost.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

В Брюксел са обезпокоени от дисбаланс в кървавите сблъсъци през изтеклия месец

Европейският съюз обяви, че е дълбоко обезпокоен от кървавите сблъсъци между Турция и кюрдски милиции, предупреждавайки Анкара да бъде "пропорционална" в отговора си, за да не заплаши мирния процес, съобщава Франс прес.

Миналият месец Турция започна въздушни нападения срещу "Ислямска държава" в Сирия и срещу бунтовници от Кюрдската работническа партия (ПКК) на турска територия и в Северен Ирак. Действията срещу "Ислямска държава" се приветстват от международната общност, но атаките срещу кюрдите будят безпокойство, тъй като се смята от някои, че Турция използва "Ислямска държава" като прикритие, а кюрдските бунтовници като реална цел.

Еврокомисарят по разширяването и политиката на съседство Йоханес Хан заяви пред турския министър по въпросите на ЕС Волкан Бозкир, че Брюксел „признава ангажимента на турските власти да се включат в борбата срещу "Ислямска държава" и потвърждава силната подкрепа на ЕС в тези усилия".

В същото време комисарят изрази дълбокото безпокойство на ЕС относно последното развитие, което има негативно влияние върху кюрдско-турския мирен процес.

"ЕС признава, че Турция има право да предотврати и да реагира на всяка форма на тероризъм, който трябва да бъде недвусмислено осъден", отбеляза Хан без да споменава ПКК или кюрдски групи.

"Отговорът обаче трябва да бъде пропорционален и да не застрашава демократичния политически диалог в страната. Разчитаме Турция да изпълни своята важна и стратегическа роля за целия регион като се разграничи от всякакви действия, които могат допълнително да дестабилизират региона", поясни еврокомисарят.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов