Почти 10% от учениците в Добрич са участвали в кибер тормоз

Животът

25-07-2015, 16:45

Снимка:

снимка, edna.bg

Автор:

ДобричУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кибератаките достигнали мащабите на организирана престъпност

Хлапетата "изливат" агресия в мрежата, защото са потиснати

Почти 10% от учениците от Добрич признават участието си, като „мъчители” в кибертормоза, което предполага тези деца да проявят симптоми на потиснатост и отхвърляне от другите, да имат по-ниско ниво на самочувствие и самооценка. Това сочат резултатите от анализ от анкетно проучване, свързано с информираността на учениците за „Кибертормоза и опасностите от него във виртуалното пространство”. То е било представено на годишното пленарно заседание на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, съобщават оттам.

Проучването е проведено сред 500 ученици на възраст 12-15 години от четири учебни заведения в Добрич, пише "топ новини". Целта е да се установи информираността на подрастващите за начините за използване на Интернет и опасностите, които крие интернет пространството. 

Анализът показва, че са нужни съвместни усилия на училището и родителите, както и участието на младите хора в разработването на политики и програми за справяне с кибертормоза. Местната комисия, съвместно с училищните ръководства, трябва да проведе обучение за формиране на компетентности за присъствие и работа във виртуалното пространство. От комисията отчитат, че е невъзможно децата непрестанно да бъдат наблюдавани и предпазвани. Затова се налага да се формира отношение на отговорност към собствената им безопасност вместо да разчитат на ограниченията налагани от възрастните.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов