Първият в страната паметник на Елиас Канети се издига вече в Русе

Мисия

25-07-2015, 13:29

Снимка:

снимка, тopnovini

Автор:

RuseUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нобеловият лауреат Елиас Канети в Балабановата къща

Нобелистът беше почетен в родния си град днес, когато се навършват 110 години от рождението му

С кратка церемония днес беше открит официално паметникът на Елиас Канети в Русе. Той се намира на едноименния площад в центъра на дунавския град, на кръстовището на улиците „Александровска“, „Славянска“ и „Константин Иречек“. Датата не е случайно избрана – на 25.07.2015 се навършват 110 години от рождението на Елиас Канети.

Припомняме, монументът е изработен от големия български скулптор Георги Чапкънов, който дойде в Русе специално за откриването му, пише топ новини. Той е дарение за града от Александър Чакмаков и Лазар Мурджев от сдружение СИОНЕС.

Церемонията започна с четене на откъси от книги на роденият в Русе нобелов лауреат за литература. Текстовете представиха актьори от Драматичния театър „Сава Огнянов“, които бяха облечени в дрехи с дизайн от времето, когато е роден Елиас Канети - началото на 20-ти век. Други техни колеги, пременени по същия начин, се разхождаха достолепно край публиката и й дадоха възможност да се докосне до изминалата епоха.

Платното, с което беше покрит паметника, смъкнаха авторът на монумента Георги Чапкънов, кметът Пламен Стоилов и Александър Чакмаков, след което пред него бяха поднесени цветя от участниците в церемонията.

Нейни гости бяха още митрополит Наум, областният управител Стефко Бурджиев, зам.-кметовете Димитър Наков и Страхил Карапчански, председателят на международното дружество „Елиас Канети“ проф. Пенка Ангелова, другият дарител – Лазар Мурджев и Теодора Бургуджиева, аташе от швейцарското посолство.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов