Комбайни и трактори блокираха бензиностанции в Русе

В дунавския град има регистрирани 460 комбайна и 2600 трактора

Три бензиностанции в Русе бяха в невъзможност да обслужват клиентите, след като пред тях се изви огромна опашка от комбайни и трактори.

Земеделските производители зареждаха демонстративно техниката си на бензиностанциите на изходите за София, за Разград и за Силистра, съобщи ruse-news.com.

„Това не е протест. Ние зареждаме нашите машини на градските бензиностанции. Идеята е да се види какво точно ще се случи, ако по силата на наредбата от 1 септември започнем да зареждаме на бензиностанциите“, коментира председателят на регионалния фермерски съюз „Дунавско зърно“ Красимир Вълев.

Той посочи, че в Русе има регистрирани 460 комбайна и 2600 трактора, като всички тези машини от 1 септември трябва да зареждат на бензиностанции. Друг вариант е всеки от земеделските производители да си купи нивомерни и фискални устройства за съдовете за гориво, както гласи наредбата.

„Те струват между 18 000 и 25 000 лева. Според изчисления става дума за бизнес от порядъка между 180 и 200 млн. лева. В наредбата е разписано, че се признават само три модела устройства, които се внасят в България от две фирми“, каза Вълев.

Той заяви, че ако наредбата не бъде отменена, ще бъде организиран протест, който ще се изразява в затваряне на пътища и граници.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов