Община Русе с приз за прозрачност и откритост

В надпреварата с 15 общински кандидатури

Зам.-кметът на Община Русе д-р Страхил Карапчански и председател на общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ участва в официална церемония по награждаване с приза на „Фондация за прозрачни регламенти“. Събитието се проведе в рамките на годишния национален конкурс за прозрачност и партньорство в дейността на областните и общинските администрации за 2014 г. Статуетката, изобразяваща фигура на целеустремен човек беше връчена на д-р Карапчански от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството г-н Иван Аспарухов. Той изтъкна приноса на Фондацията за извисяване свободния дух на Русе и русенци. Наградата символизира добрата воля за промяна към прозрачност и откритост в действията на администрацията, и „отваряне” на Общината към гражданите и бизнеса.

Община Русе е класирана на първо място в категорията „Най-добра практика за партньорство между общинска администрация и структури на гражданското общество за реализиране на прозрачност в дейността на администрацията“. Успехът на Община Русе в надпреварата с 15 общински кандидатури в тази категория донесе практиката „Русе – град на свободния дух“. Партньорството на Община Русе с Фондация „Русе – град на свободния дух“ е оценено високо като своеобразен мост между общината и представителите на неправителствения сектор, културните институции, бизнеса и гражданите. Общините в България чрез своя вот и оценителната комисия признаха ключовата роля на Фондацията като медиатор между Община Русе и структурите на гражданското общество.

От името на кмета Пламен Стоилов, д-р Страхил Карапчански представи партньорството на Община Русе със структурите на гражданското общество, дейността на Фондация „Русе – град на свободния дух“ и направленията, в които работи.

Целта на наградата на „Фондация за прозрачни регламенти“ е да идентифицира и да покаже пред широката общественост, пред отговорните институции в България и ЕС добрите практики от дейността на българската администрация и положителния ефект от партньорството й с неправителствения сектор. Ангажираността на гражданското общество и активният външен мониторинг на административната дейност са едни от най-сигурните инструменти за гарантиране на ефективен контрол върху работата на администрацията.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов