Подновяват навигационните знаци на река Дунав

Поставени са и 19 брегови знаци, като 9 от тях са в района на Русе

Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ (ИАППД) започна модернизацията на системата за навигация в българската част на река Дунав. Закупуването на новите плаващи и брегови навигационни знаци и фарове се извърши по проект „Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по р. Дунав“, финансиран по Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013.

 

Доставката на 160 плаващи светещи буйове, 980 несветещи брегови знаци, 20 светещи фарове приключи на 23 април тази година. Внедрена е и система за мониторинг, която ще контролира и информира в реално време за местоположението и състоянието новите знаци и фарове.

 

До момента има поставени 96 километрични знаци от общо 980 брегови знаци в района на остров Белене до остров Батин и района на Русе. Поставени са и 19 брегови знаци, като 9 от тях са в района на гр. Русе, а останалите от устието на р. Тимок до района на Видин.

 

До края на годината ще бъдат монтирани всички знаци и фарове, чрез което щесе постигне осъвременяване на навигационно-пътевата обстановка в българския участък на река Дунав и ще се повиши безопасността при корабоплаване. Бреговите знаци информират корабоплавателите какви са условията на българския бряг за акостиране, престой, маневриране, преминаване и за регулиране на корабоплавателния път в даден участък.

 

Светещите брегови фарове указват положението на корабоплавателния път по отношение на брега и съвместно със сигналните брегови знаци обозначават плавателния път в тези места, където той се приближава към брега.

 

Системата за контрол ще проследява работата им и тяхното състояние чрез използване на GPS (Глобална система за позициониране) и АИС комуникация (Автоматична идентификационна система). Наблюдението ще се извършва чрез компютърна система от експерти на ИАППД.

 

Други дейности, заложени в проекта са изграждането на опорна GPS геодезична мрежа по българския бряг на р. Дунав и доставянето и инсталирането на 9 бр. автоматични хидрометрични и метеорологични станции по поречието на реката от Ново село до Силистра.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов