92-ма млади шахматисти мерят сили край Варна

Спорт

08-07-2015, 10:59

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Особено колоритна е групата от Москва, в която има участници в европейски и световни първенства

92-ма млади шахматисти, разпределени в четири възрастови групи – до 8, 10, 12 и 16 г., мерят сили във международния фестивал "Надеждите на света", който се провежда в курорта Св. Константин и Елена. Най-много са представителите на България, следват ги надеждите на Русия, Азербайджан, Украина, Беларус, Турция и Франция.

В дните до 14 юли ще се проведат общо девет кръга. Партиите на първите 10 дъски ще се излъчват по Интернет и ще бъдат наблюдавани от техните привърженици от много европейски страни. Два дни ще продължи и турнирът "Шах на Фишер". Особено колоритна е групата от Москва, в която има участници в европейски и световни първенства. Срещу тях обаче ще седнат шампионите от Националния турнир "Надеждите на България", който се проведе само преди месец в град Трявна.

Интереснни са и предвидените награди. Победителите в четирите възрастови групи получават купи, а призьорите до 3-то място - медали. Всички участници ще получат книгата "Шахматни дебюти" - том 1-ви. Победителите във възрастовите групи до 10 години - момичета и до 14 години - момчета ще получат специални купи от гросмайсторите Антоанета Стефанова и Веселин Топалов- световни шампиони до 10 и 14 години през 1989 година.

Турнирът се организира от шахматен клуб "Веселин Топалов", а подкрепа оказват Българска федерация по шахмат и Община Варна. Той се провежда под патронажа на министъра на младежта и спорта Красен Кралев и кмета на Варна Иван Портних и е част от проявите посветени на варна ‘2017.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов