В Русенския университет представиха добри практики от дуалното обучение в Германия

Животът

08-07-2015, 10:44

Снимка:

Русенски университет

Автор:

RuseUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русе ще се бори за приза "Европейски град на спорта"

Участвали са мениджъри на фирми от Североизточна България

Президентът на Европейската фондация за обучение проф. Волфганг Шустер е представил в Русенския университет добри практики от дуалното обучение в Германия. Това съобщиха от висшето училище.
На срещата са присъствали мениджъри на фирми от Североизточна България, членове на академичната общност и представители на администрацията. Целта на подобно обучение е да свърже по-тясно образованието и бизнеса, да гарантира адекватно съответствие между уменията на работната сила и потребностите на пазара на труда.
От висшето училище информират, че проф.Волфганг Шустер е бил кмет на Щутгарт 17 години. Той е разказал за изградените добри практики в отношенията между фирмите и университетите. Началото на дуалното обучение там е било поставено преди 40 години, като резултатите са повече от добри. В основата е договор, който се сключва между образователната институция и компанията, в която ще се провежда практическата част на обучението. В него са описани всички задължения, които има обучаваният студент. От своя страна студентът трябва да изпълни поставените задачи и съответно да получи възнаграждение за труда си.
По време на тригодишен курс студентите в Германия получават теоретична подготовка и имат практика във фирми, които участват в програмата. Теоретичната подготовка става на базата на помагала и системата "e-learning", а в края на всеки семестър студентите провеждат практика в организациите, с които има сключени договори. Така в края на курса бизнесът получава обучени кадри, които не се нуждаят от период на адаптация.
Според ректора на Русенския университет проф. Христо Белоев добрите практики, установени в Германия, все още не могат да бъдат приложени в страната ни заради различия в нормативната база.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов