Кметът откри лятната детска академия

Животът

06-07-2015, 14:08

Снимка:

Община Русе

Автор:

RuseUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русе ще се бори за приза "Европейски град на спорта"

Тазгодишното издание ще продължи до 17 юли

За петнадесета поредна година Фондация „Бистра и Галина” стартира „Лятна детска академия 2015”, наложила се като традиционно събитие за децата от Русе и региона. Проектът представлява провеждане на десетдневно обучение в десет „класни стаи” на 130 деца, като във всяка от тях безвъзмездно работят изявени творци и специалисти в съответната област.

Тазгодишното издание на Академията ще се проведе до 17 юли 2015 г. Провежда се със съдействието на Община Русе, Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ и много спонсори.

Днес, кметът Пламен Стоилов даде началото на лятната академия в двора на хотел „Бистра и Галина“. „15 години са много сериозен период, но когато става въпрос за деца, това е достойно за уважение. На първо място изразявам своята благодарност към един достоен русенец, какъвто е г-жа Здравка Бърдарова“, заяви кметът Пламен Стоилов. По думите му, академиците на фондацията са бъдещето на Русе, отличници и хора на свободния дух, лидерите на нашия град. „Важно е да сте победители. На това ще ви научат тук“, обърна се кметът към децата. В края на церемонията по традиция беше издигнато и знамето на академията.

Тази година в академията ще се обучават 130 деца в 10 класни стаи:

1. Класна стая „Начално програмиране”- с ръководители доц.д.р Каталина Григорова, доц. д-р Пламенка Христова и д-р Галина Атанасова преподаватели от катедра „Информатика” на РУ „Ангел Кънчев” . За деца от 10 до 13г.

2. Класна стая „Пантомима” с ръководител Мария Неделчева и Искра Бонева. За деца от 11 до 15 години

3. Класна стая „Състезателни танци” – с ръководител Александър Смиковчук - хореограф от ОбДЦКИ. За деца от 9 до 13 години

4. Класна стая ”Декупаж” – с ръководител Виолета Павлова за деца от 11 до 15 години.

5. Класна стая ”Кукли и плъст ”- с ръководител Таня Колева от Задруга на народните занаяти и художничката Юлия Пенкова. За деца от 11 до 15 години

6. Класна стая „Журналистика и PR” –с ръководители доц. Д-р Соня Алексиева от НБУ-София и журналистката Гергана Илиева. За деца от 12 до 15г.

7. Класна стая „Математическа лингвистика” с ръководител д-р Илияна Раева, преподавател в РУ „Ангел Кънчев” Русе. За деца от 12 до 15 г.

8. „Работилница за комикси” с ръководители Стоян Стоянов и Николай Маринов. За деца от 12 до 16г.

9. Професионално ателие „Културно-историческо наследство и археология” с ръководители от Исторически музей - Русе. За младежи от 14 до 18 години.

10. Класна стая „В чудния свят на растенията” с ръководител д-р Петя Ангелова, от РУ”Ангел Кънчев”. За деца от 12 до 15 години



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов