Видеокамери ще дебнат по спирките за вандали

Животът

03-07-2015, 17:01

Снимка:

Фейсбук: Истината за Стара Загора

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Тестовете на транспортните инфо табла в Стара Загора са до 10 юли

До 10 юли ще продължат тестовете на 119-те информационни табла на градския транспорт, инсталирани по спирките в Стара Загора. Това съобщи Милена Шопова, главен експерт в Дирекция “Устойчиво развитие и евроинтеграция” в общината. Все още тече процес по актуализация на информацията на градските линии, която се предоставя от автобусни и тролейбусни превози. 

Устройствата се различават в зависимост от местоположението си в града, обясни експертът. В централната градска част те са с 5-редов LED дисплей, а в периферията с 3-редов и 1-редов. Всички показват една и съща информация - времето до пристигане на всеки автобус или тролей, както и маршрута, по който се движи. За тази цел 90 превозни средства са оборудвани с GPS устройства от фирмата-изпълнител на проекта.

Всяко информационно табло разполага с карта, показваща местоположението на спирката, както и транспортна схема на града. Притежателите на смартфони могат бързо да получат тази информация с едно сканиране на специално поставения QR- код в долния ляв ъгъл на таблата. Същото може да бъде направено и чрез изпращане на SMS към предварително посочен номер. Гражданите ще могат да се възползват и от безплатен безжичен интернет, докато чакат автобуса или тролея, каза още Мирослава Шопова. Тя уточни, че с тази екстра ще разполагат 80 от съоръженията - 3 и 5-редовите табла в централната част на града.


Въпреки че информационните табла са специално изработени, за да са устойчиви на външни атмосферни и човешки влияния, преди седмица, едно от тях стана обект на вандализъм и бе потрошено. Според Шопова е била приложена изключителна сила и агресия спрямо съоръжението. Тя обясни, че цената на таблата варира от 17 до 40 хил. лв., като в нея са включени изработка, доставка и монтаж. Фирмата-изпълнител има ангажимент в рамките на 7 години да обслужва гаранционно не само информационните устройства, но и цялата система – Телематика. Предвижда се за сметка на Община Стара Загора да бъдат монтирани и видеокамери на ключови места, които да намалят проявите на вандализъм и рушенето на общинска собственост.


Вече е напълно оборудван и работи новоизграденият контролен център в сградата на Община Стара Загора. По проекта са назначени 6 души, които фирмата-изпълнител е обучила и ще консултира в бъдеще. Те ще следят и управляват в реално време транспортните линии и маршрути на градския транспорт.


Информационната система по спирките в града е част от цялостния проект "Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт за град Стара Загора", финансиран по ОП "Регионално развитие" и с обща стойност близо 28 млн. лв. Той включва доставка на 14 тролейбуса, изграждане на велоалеи, заслони и джобове по спирки на обществения транспорт, цялостна реконструкция и модернизация на въздушно-контактната тролейбусна мрежа, доставка на специализиран транспорт за ремонт и поддръжка на мрежата, изграждане на телематика по спирките и др.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов