Представят изложба от цикъл „Богомили” в галерията

Русе Лайф

03-07-2015, 13:46

Снимка:

РХГ

Автор:

RuseUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Свързват неразгадан ренесансов шифър с богомилите

Както и премиера на книгата „Богомило-катарската философия като живяна етика”

Изложба графичен цикъл „Богомили” на Виолета Гривишка – Танева ще бъде открита в художествената галерия от 18 ч. Ще бъде представена и книгата „Богомило-катарската философия като живяна етика” на проф. дфн Ерика Лазарова.
Виолета Гривишка-Танева е родена в гр. Плевен през 1937 г. Завършва Художествена академия в София, специалност „Графика”. Има над 30 самостоятелни изложби. Участва в международни биеналета и триеналета на графиката в Бразилия, Франция, Биенале за гравюра на дърво в Банска Бистрица, Интерграфик – Берлин, във всички издания на Биенале на графиката – Варна, тези в Сапоро и Кочи – Япония, в изложби на българския екслибрис в Европа.
В края на 2011 г. художничката дарява на ХГ ”Илия Бешков”- Плевен 140 творби: 85 гравюри, литографии, пастели и 55 екслибриса, които формират една нова колекция в общия художествен фонд на галерията: „Богомили” – основната творческа тема на Виолета Гривишка – Танева от 1968 г.
От тези творби е сформирана мобилна колекция от 44 графични листа, която през последните години гостува в галерии в България, както и в българските културни институти в Братислава, Прага, Бърно, Варшава, Будапеща и Виена. Изложбата представлява задълбочено художествено и историографско изследване на богомилството по българските земи и разпространението му в Европа и Русия, придружено от географски карти, изработени от Виолета Гривишка – Танева.
Експозицията ще бъде презентирана от Антоанета Караиванова – главен уредник в ХГ „Илия Бешков” – Плевен и може да бъде видяна до 31 юли.
Огнян Стамболиев ще представи книгата „Богомило-катарската философия като живяна етика” на проф. дфн Ерика Лазарова, издание на Авангард принт, Русе, 2013 г.
Проф. дфн Ерика Лазарова завършва философия в СУ „Св. Климент Охридски“ и културен мениджмънт в Австрия (1993). Има над 160 научни публикации на български, английски, немски, френски, руски и чешки език, както и над 500 научно-популярни публикации в периодичния печат. Нейните научни интереси са в сферата на историята и философията на културата, история на науката, етика, естетика.
„Богомило-катарската философия като живяна етика”, според дфн Георги Василев, е „едно значително изследване, с подчертано новаторски дух и оригинални авторови идеи, с много голям обем обхваната емпирична материя, със значими приносни за нашата наука концепции, обобщения и изводи”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов