Предлагат 50% по-ниска глоба, ако се плати до две седмици

Парите

01-07-2015, 07:20

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Поне едно от пет нарушения води до тежко пътно-транспортно произшествие

Наполовина да бъде опростявана наложената на шофьори глоба за извършени от тях нарушения на пътя, ако е платят в двуседмичен срок от получаването на акта. Това ще предложи председателят на парламентарната транспортна комисия Гроздан Караджов заедно с други законови поправки, свързани с безопасността на движение по пътищата, съобщи самият той пред Дарик радио във вторник. В момента този бонус е 30 процента, но според Караджов, "ако действате с тоягата, на другия край трябва да имате и моркова, иначе няма да се постигне никакъв социален ефект".

"Защото, когато направиш нарушение, си казваш: "Досега съм бил все изряден, сега, когато веднъж наруших, защото бързах, трябва ли да ми се случи?!" Това е мотивът ми да искам по-висока "награда" при плащане на глобата в срок", обясни мотивите си депутатът от Реформаторския блок (РБ). По думите му, преди лятната ваканция трябва да са готови предложенията за промени в поне 3-4 закона, свързани с безопасността по пътищата, за които вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова даде срок от 30 дни на работна група от експерти на вътрешното, транспортното и регионалното министерства.

"Статистиката показва, че поне едно от пет нарушения води до тежко пътно-транспортно произшествие. Причината е чувството за безнаказаност, породена от факта, че за предишните на водача му се е разминало. Така се "раждат" системните нарушители, а точно те в крайна сметка най-често причиняват смърт или телесна повреда на пътя. Затова водачите с пет нарушения в една година трябва на момента на установяване на последното да губят книжката си за срок поне от два месеца", заяви Караджов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов