Министър Василева: За всеки мъртъв екземпляр ще има отделна санкция

Днес беше направена поредна проверка в зоната на разлива от кмета Николов и Ивелина Василева

Всеки отделен подаден сигнал, ще бъде разгледан и ще бъдат наложени санкции за всеки един засегнат от разлива животински екземпляр. Това каза днес след поредната проверка в района на разлива с бензин министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя провери как текат дейностите по обезопасяване, почистване и безопасност на мястото, заедно с кмета Димитър Николов и народни представители.

„Има качествена промяна в състоянието на разлива от вечерта след инцидента. Предприети са мерки за отстраняването на всички щети”, каза министър Ивелина Василева. Проверката показа, че се използват специални препарати, бонови заграждения и специални абсорбиращи материали за отстраняване на разлива по повърхността на водата. 

"Ще подготвим текстове, за да можем максимално бързо да се предложи на Народното събрание, за промяна на тавана на санкциите в случай на възникване на подобни инциденти", каза още екоминистърът във връзка с наложената глоба на оператора "Лукойл".

Припомняме, че на 17 юни следобед, след криминален пробив на продуктопровод на рафинерията, близо 40 тона бензин потекоха към река Чакърлийска и буферната зона на езерото Вая.

Министър Василева още същата вечер пристигна в Бургас за огледите на мястото и за мерките за защита на природата.

Вчера на "Лукойл Нефтохим Бургас" от МОСВ беше връчен акт за нарушение, който е в размер на 100 хиляди лева. Това обаче няма да остане единствена санкция. Претенции ще предяви и община Бургас. Отделно ще има санкции и при доказани случаи на засегнати животински видове на територията.




Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов