Броят щъркелите в Русенско

Преброяването се провежда веднъж на всеки 10 години

Експерти на РИОСВ – Русе се включват в 7-то издание на Международно преброяване на белия щъркел, съобщиха от екоинспкцията.

То се провежда в световен мащаб веднъж на всеки 10 години. В него участват над 40 държави. В България инициативата се координира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). За територията на РИОСВ-Русе експертите ще събират информация за защитения вид във всички населени места на 10 общини от контролираната територия – Лозница, Цар Калоян, Ветово, Две могили, Иваново, Русе, Алфатар, Дулово, Кайнарджа и Силистра.
Целта на преброяването е да бъде събрана информация за местонахождението на гнездата, техния брой, причините за незаетите или пострадали гнезда, вида на обезопасяването им, броят на обитаващите ги екземпляри, тяхното поколение и др. Събраните данни се вписват в полеви формуляр за белия щъркел съгласно Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие.
Щъркелът е една от най-познатите и обичани птици, символ на семейството, плодородието и щастието. Той е единствената едра птица, която обитава основно населените места и живее редом с човека. Затова той е един от най-чувствителните индикатори за състоянието на средата, която обитаваме и ние хората.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов