Доброволци почистват дунавски острови

Организирани от Туристическо дружество „Приста“

5 острова ще бъдат почистени в рамките на проекта "За Дунавските острови". Той се реализира от Туристическо дружество „Приста“-Русе, като основните му цели са почистване на островите, развиване на туристическия им потенциал, обучение на млади хора.

Хора от екипа на проекта са направили огледи за замърсяванията и са установили, че 80% от отпадъците в реката и по бреговете са от пластмасови бутилки, съобщи ръководителят на проекта Весела Михова. Поне 20% от общото количество отпадъци идват от Румъния, става ясно от изследването, а хубавото е, че около 50% от боклука може да се рециклира.

Следващата събота и неделя /27-28 юни/ ще бъде първият доброволчески лагер на остров Люяка.  Организаторите очакват да се включат много желаещи, които могат да заявят своето участие на фейсбук страницата на проекта https://www.facebook.com/DanubeIslands или на prista.islandsproject@gmail.com

От доброволците се изисква единствено да си осигурят палатки и транспорт, за останалото ще се погрижат от дружеството-превозване с каяк, осигуряване на ръкавици и чували, медицинско лице. Идеята на организаторите е участниците не само да почистват, но и да се наслаждават на природата, да наблюдават флората и фауната, да плажуват, да рисуват.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов