Екоминистърът: Има заграждения, заради риск в буферната зона на езерото Вая

Разливът на бензин няма да причини взрив или пожар, взети са всички мерки, обяви Василева

Най-притеснителното от големия разлив на бензин в района на река Чакърлийска е засягането на буферната зона на езерото Вая, каза министърът на Околната среда и водите, Ивелина Василева. Заедно с кмета на Бургас Димитър Николов тя направи оглед на засегнатата зона, където снощи след пробив на продуктопровод беше разлят близо 40 тона бензин.

По думите й, количеството, което е попаднало в зоната на реката е съществено, но районът е ограничен. За да се избегне сериозен риск за Вая са предприети спешни действия от страна на аварийните екипи, чрез поставяне на бонови заграждения. 

„Съгласно информацията, която имаме и становището на експертите от пожарната няма опасност за взрив или от възникване на пожар. Всички мерки за взети”, заяви Василева. Започва изсмукването на бензина, който е попаднал в зоната. Това се извършва от 6 машини. Тя добави, че са взети всички необходими проби. До момента във вътрешната част на езерото не е установено замърсяване.

„Освен това сме разпоредили на оператора „Лукойл”, да имат грижата за това да отнемат от повърхността”, каза тя. Василева обясни, че засегната част е в най-западната. "Надяваме се, че дъждът, валял снощи не е допринесъл за разширяването на разлива. Днес отново ще бъдат взети проби. Екипите остават на място”, заяви министър Василева.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов