70% от младите лекари гледат на Запад

Общество

16-06-2015, 11:35

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

При ниските заплати, таксата за специализация е най-големия проблем за начеващите медици

70% от младите лекари в България не искат да останата да работят у нас. Голяма част от тях искат да се насочат към Германия, сочат последните тревожни данни.

Ние трябва да се насочим към това да мотивираме младите медици да останат и да се развиват в нашата страна, категоричен бе председателят на Асоциацията за развитие на медицинската общност Радислав Наков в сутрешния блок на бТВ. Самият той всеки месец плаща по 180 лева, за да може да специализира, тъй като е още по старата наредба.

"Най-голямата ни битка за младите лекари е да се премахне тази такса, която ние всеки месец плащаме за нашата специализация. Ако държавата иска да спре изтичането на млади мозъци от страната, това е най-малкото, което може да направи“, подчерта той. Болниците искат да назначават млади медици, но те не получават пари за това, заяви Наков.

На нас ни трябва малко, за да останем в България. Вече виждаме, че се правят стъпки и макар и малки, те са в правилната посока, сподели от своя страна Диана Бележанска - председател на Асоциацията на студентите медици в България.

Средно заплатата за стартиращи медици е между 600 и 800 лева на месец.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия