Студенти от Казахстан стажуват в РУ

Те вече имаха практически занятия в с. Пет кладенци

21 студенти, които се обучават в магистърската специалост “Топлоенергетика и електроенергетика“ в Казахския национален аграрен университет в гр. Алмати, са на летен стаж в Русенския университет.

Стажантската програма се реализира по договор между двете висши училища, под ръководството на проф. д-р Пламен Даскалов, ръководител на Центъра за продължаващо обучение.

В продължение на 10 дни, казахските студенти изучават: програмна платформа Eplan Electric P8, структура на автоматизираните системи за управление в топлоелектрическите централи; анализ на производителността и ефективността на ветрови електростанции и електростанции за преобразуване на слънчевата енергия. Програмата на стажа включва лекции, лабораторно-практически занятия и индустриална практика в ТЕЦ –Русе и Регионалната лаборатория на Инспекцията по околна среда в Русе.

Студентите вече имаха практически занятия в с. Пет кладенци, община Бяла, където се запознаха с устройството и работата на изградения там вятърен генератор. Ще посетят и фотоволтаичната централа в близост до село Червен, Русенско. В програмата на стажа на казахските студенти са включени посещения на туристически обекти и забележителности като Средновековния град Червен, Басарбовския скален манастир, Националния историко-археологически резерват “Мадара”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов