Присаждат главата на руснак върху чуждо тяло

Животът

13-06-2015, 15:16

Снимка:

pixabay.com

Автор:

ruse.utre.bg

Всичко от Автора

Валерий е с гръбна амиотрофия-синдром на Вердинг – Хофман.

Руснакът Валери Спиридонов се съгласи да се подложи на експериментална операция - главата му да бъде присадена върху чуждо тяло. Днес за пръв път той се срещна с хирурга си, който се съгласи да извърши необикновената операция, предаде НТВ, цитирана от "24 часаонлайн". Италианският професор Канаверо е уверен, че може да спаси живота на пациента си

В американския град Анаполис Спиридонов и Серджио Канаверо се срещнали и заедно се опитали да убедят колегите на доктора да повярват в успеха на експеримента.

Пациентът Валерий и италианският му лекар Канаверо до днес общували само по интернет. Заради личната среща Канаверо даже научил фрази по руски.

Валерий има рядко генетично заболяване – гръбна амиотрофия синдром на Вердинг – Хофман. Той е прикован към инвалидна количка. Единственият начин да се оправи е да получи ново тяло. Точно това е готов да на направи професор Канаверо.

Като изпитателна площадка се разглеждат две страни – САЩ и Китай, затова първото посещение е в Щатите, за да убедят американските неврохирурзи и спонсори във възможността на такава операция.

Валерий Спиридонов: „На мен не ми подхожда тяло на азиатец, защото има съвместими и несъвместими белтъчни структури. Затова Китай се обсъжда, но в приоритетите е страна с бяло население.”

Местните неврохирурзи в голямата си част посрещнали скептично словото на Канаверо. Затова професорът спестил пред американските си колеги подробности за бъдещата операция и обещал детайли да научат само ония, които се съгласят да му помогнат.

Максим Коулс, неврохирург: „Той много неща ни каза, но изобщо не обясни как възнамерява да направи такава сложна операция. Всичко е много интересно, но е непонятно как ще стане.”

Френк Бонджиорно, неврохирург: „Да, с кучета и маймуни такива неща може да се правят, но с човек е по-сложно. Аз засега не си представям такава операция.”

Нито Валерий, нито доктор Канаверо се плашат от скептиците. Италианецът е уверен, че за две години, а операцията е планирана за 2017 г., при желание науката може да се придвижи напред така, че всички проблеми по пресаждане на глава към тяло ще изчезнат.

Серджио Канаверо: „Валерий е най-добрият отговор на скептиците. И нека кажат какво биха искали на неговото място. Умен, талантлив човек е принуден цели десетилетия да изкара в инвалидно кресло. Ние просто трябва да му помогнем.”

Валерий уверява, че изобщо няма какво да губи. След 30 г. физическо безсилие той е готов да приеме необходимия риск.

Валерий Спиридонов: „Аз не се стремя весело да се разделя с живота, аз искам да направя безопасно тази операция, а своя живот още по-ярък.”

От САЩ Валерий ще замине за родния Владимир, където ще чака новини. Заедно с Канаверо сега търси спонсор, готов да поеме разходите по подготовка на операцията. Нужни са нови изследвания. Според някои пресмятания може да се окажат необходими милиони долари.

Независимо от съмненията на науката в успеха на тази операция, Валерий не възнамерява да се отказва. С неговото заболяване хората рядко доживяват 20 г., а той вече е на 30. Когато в сметката се брои всеки ден, много са надеждите, че такова чудо е възможно.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов