Папа Франциск иска да обедини католици и православни за Великден

ВИДЕО: Възможната единна дата може да е третата неделя на април

Римо-католическата църква може да преразгледа начина на изчисляване на датата на Великден, така че всички християни да отбелязват Христовото възкресение в един ден. Това е заявил папа Франциск. Италианският вестник "Кориере дела Сера" цитира анекдот, разказан от папата, илюстриращ абсурдността на разминаването на честването на Пасха от католиците и православните: "Срещат се католик и православен и се питат един друг: Твоят Христос вече възкръсна ли? - Моят - след седмица."

Според католическия календар денят на Пасхата се изчислява на основание на първото слънцестоене след пълнолунието през март. При православните е по-сложно. Като правило разликата в датите на католическия и православния Великден е една седмица, но понякога може да стигне и месец. Нерядко обаче те съвпадат.

Според "Кориере дела Сера", цитиран от БГНЕС, възможната единна дата може да е третата неделя на април. За готовност за промяна на календара е заявявал и папа Павел VI (1963-1978). Въпросът за единна дата за Великден може да бъде обсъден на Вселенския събор през 2016 г.

Видеорепортаж от сайта на "Кориере дела Сера"



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов