Повишават плавно прага за тройка на матурата

Новините

13-06-2015, 09:33

Снимка:

pixabay.com

Автор:

ruse.utre.bg

Всичко от Автора

От догодина започва да се фиксира скалата за оценка на матурите

Постепенно ще се повиши прагът за тройката от 23 точки на матурата. Това съобщи вчера образователният министър проф. Тодор Танев, цитиран от в. "Монитор". „Ще напрегнем твърде много учителите, училището, учениците и родителите, и затова трябва да се прави с оценка на въздействието. Смятаме по малко да вдигаме прага“, обясни министърът.
Експертите от МОН вече обсъждат и варианта от догодина да започне да се фиксира скалата за оценка на матурите, още преди да са проверени изпитните работи. Идеята е
да има предварителен минимален праг за зрелост
а не оценките да се нагаждат спрямо постиженията на випуска, както е в момента. „Трябва да има бетонна основа - кой въобще е издържал матурата и кой с колко я е издържал“, коментира още Танев.
Според него трябва да се намали времетраенето на държавните зрелостни изпити. В момента те продължават четири часа, а за учениците със специални образователни потребности - шест часа.
„14 септември е последният срок, в който можем да променим наредбата за матурите и затова ще работим върху промените през юли“, обяви министър Танев. Той все пак успокои, че на този етап няма да се правят революционни промени а подобрения на матурите.
Министърът съобщи още, че на матурата по български език е имало
84 еднакви текстове за 41-а задача, при която зрелостниците трябваше да напишат съчинение или есе по темата „Любовта като храм“ върху стихотворението „Ще бъдеш в бяло“ на Яворов. Той обясни, че повечето от тези текстове са в училища в страната, а по-малко - в столични училища. Ще прегледаме записите от камерите, за да видим какво е ставало в изпитните зали, заяви още министър Танев.
По-рано вчера пред Нова телевизия той коментира скандала с купените отговори на матурата по български език и литература, като беше категоричен, че от Министерството на образованието не е изтичала информация, а става дума за „административна грешка“. „Преписването винаги го е имало. С преписването аз не мога да гарантирам, че мога да се справя“, каза Танев и посочи, че изтичане на изпита и преписване са две различни неща.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов