Край на отпуска по график

Новините

13-06-2015, 08:39

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Натрупаните дни да не горят след втората година, умуват в НС

Правилото за ползване на платения годишен отпуск от работниците и служителите по предварително изготвен железен график отпада. Това единодушно решение взеха вчера депутатите с гласуваните на първо четене поправки в Кодекса на труда, предложени от социалиста и шеф на икономическата комисия в НС Петър Кънев.

Всичките 147 народни представители в залата от различни парламентарни групи се обединиха срещу действащия в момента текст, който задължава конкретните почивни дни на всеки служител да се определят до края на предходната година. Според депутатите този режим затруднявал както работодателите, така и самите служители, тъй като хората трудно можели да планират още от Нова година къде и кога ще ходят на море през лятото. Това създавало и
доста конфликти в офисите.
Освен това контролът по изпълнението на това задължение не бил достатъчно добър.
Предварителните графици бяха въведени с генерална промяна през 2010 година в модела за ползване на платената почивка от работниците. Тогава се разписа и срок от две години, след изтичането на който неползваните дни горят. Причината бе, че лъснаха случаи на чиновници с натрупани години стар отпуск и при напускане държавата трябваше да вади накуп тлъсти суми, за да ги компенсира. Режимът с графиците обаче срещна сериозно неодобрение скоро след въвеждането му. Кънев предложи отмяната му още през 2013 година по време на правителството на Пламен Орешарски, но тогава това така и не стана.
Сега депутатите умуват при окончателното приемане на поправките в Кодекса на труда на второ четене да се премахне и давностният срок от две години за ползване на стар отпуск. Шефът на социалната комисия в НС Хасан Адемов уточни пред "Монитор", че не може промяната да се прави половинчато само с премахване на графиците. Затова бил готов лично да предложи отпадането и на срока за ползване на натрупани от предходни години почивни дни.

Приетите вчера промени, предложени от Кънев, предвиждат да се премахне и задължението за шефовете на малки фирми да
уведомяват предварително инспекцията
на труда, когато се налага да удължат работното време на служителите си. Премахва се и изискването за тези фирми да съгласуват предварително със синдикатите, когато трябва да въведат непълно работно време поради намаляване обема на работа. Аргументът на вносителите е, че процедурите сега се утежнявали излишно, тъй като става въпрос например за фризьорски салони или сладкарници.
Одобрените от депутатите текстове отменят и задължението на работодателите да разработват правила за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Въвежда се и правото за съкращения на служители, навършили години за пенсия, след отправяне на писмено предизвестие.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов