УЕФА не дава обединение на ЦСКА и Литекс

"Оранжевите" не могат да играят в Европа под името на "армейците"

УЕФА най-вероятно ще спре планираното обединение между ЦСКА и Литекс, защото това противоречи на правилниците както на европейската централа, така и на разпоредби на ФИФА. Тимът на Гриша Ганчев вече е заявил име, официален екип и терен за Европа. Крайният срок на заявката е изтекъл на 2 юни и след него промените са невъзможни. През този сезон „оранжевите" няма как да играят в Европа под името ЦСКА, да сменят фланелките си с червени и да преместят двубоите си в София.

От УЕФА са категорични, че ако ЦСКА и „Литекс" се обединят, то новият отбор няма да бъде допуснат до участие в Европа, а е твърде вероятно да последват и сериозни санкции за БФС. Освен това в член 31, точка 3 от правилника на БФС пише:

„Съществени промени в правната форма на клуба, като: а) промяна на седалище - в населено място извън територията на областта, съгласно административно-териториалното деление на страната;

б) промяна на име - без запазване на връзка със съществуващото;

в) промяна в основните клубни цветове;

г) продажба на акции/дялове между отделни клубове, с което може да се получи несъстезателно предимство за тях; по време на съответния период по ал. 2, се смятат за прекъсване на членството.

В тези случаи полученият лиценз на клуба се отнема. Тънкият момент обаче е, че този член е във връзка с лицензирането за следващото първенство. „Литекс" обаче има разрешение да играе в „А" група. Иначе хората на бизнесмена Васил Божков, който отново се зае с „червените", са работили до 3 часа сутринта в четвъртък за изчистване на юридическите детайли. 6 млн. лв. е гарантираният бюджет от Божков, като Ганчев ще добави още 2-3 милиона на сезон за бъдещия обединен клуб. Предвижда се марката да бъде откупена от НАП. Двамата бизнесмени ще изберат заедно оперативния щаб, който ще се занимава с клуба, като той ще е главно от Ловеч.

Новият отбор най-вероятно ще бъде поверен на сегашния старши треньор на „Литекс" Красимир Балъков. В Ловеч остава клуб на ниво „Б" група евентуално от дублиращия отбор или различен във „В" група. Сегашните собственици на ЦСКА Ивайло Манджуков и Милко Георгиев също работели по собствен план да се спасява дружеството. Имало вариант да се обяви светкавичен фалит.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов