Животновъди ще протестират край Дунав мост

Заявка за участие са дали над 1000 души

Животновъди от цялата страна ще се съберат утре на мирен протест в района на Дунав мост при Русе. Заявка за участие са дали над 1000 души, като сред тях ще има фермери от Пловдив, Благоевград, Варна, Шумен, Разград, Враца, пише БГНЕС.

Протестът ще бъде предупредителен, а ако няма реакция от страна на държавата, в края на юни в продължение на месец животновъдите от България и Румъния планират съвместно да блокират ГКПП "Дунав мост".

Стефан Петров, който е животновъд от Русе, сподели, че колегите му се нуждаят от ясен отговор от страна на държавата ще го има ли животновъдството или не. Той обясни, че не искат пари, а възможност да работят в реални условия. "В последните 3-4 месеца положението стана нетърпимо, особено в млекопроизводството. Вносът на подпомагана продукция от ЕС за противодействие на руското ембарго убива родните производители. Когато влиза дотирана продукция, няма как да работим нормално. При себестойност на литър мляко от 60 ст., в България влиза мляко на 45 ст. Искаме да спре вносът на дотирана стока и да има контрол какво се предлага по магазините като продукция. Освен това в България много сериозно се изкриви идеята за селскостопанска политика на ЕС. Програмата за развитие на селските райони се превърна в програма за подпомагане на едрите земеделски производители, а много малко животновъди попадат в тази категория", коментира Петров.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов