Красен Кралев: Зала Арена Русе е една от най-добрите в страната

Министърът е в града за 45-тата годишнина от основаване на Спортно училище

„Винаги в такива ситуации използвам възможността да видя и спортната инфраструктура и състоянието на базите в града. Знаете, съвсем скоро пак бях тук. Видяхме "Арена Русе", сега пак ще отида там да видя как върви строежът, дали юли месец ще успеем да я открием. Вярвам, че това нещо ще се случи", каза Кралев, като заяви, че ще огледа и други спортни бази. Министър Кралев посети Русе по случай 45-годишнината от основаването на Спортното училище „Майор Атанас Узунов“. 

На въпроса от какво зависи финансирането, министърът отговори: "Всичко зависи от състоянието на държавата. Чакаме да мине първото полугодие и да видим какъв ще е финансовият ресурс, с който ще разполагаме, който финансовият министър ще може да ни отпусне. Знаете, че за първите три месеца отчетохме преизпълнение на бюджета в приходната част от около милиард и 200 млн. Надяваме се държавата да продължи да има стабилни финансови показатели, за да може да имаме повече средства за инфраструктура. Едва след 15-20 юли ще можем да кажем в кои градове кои проекти ще бъдат приоритетни за тази година. При всички случаи приоритет ще ни бъде спортната инфраструктура, защото сме забелязали, че където има нови бази и съоръжения - децата са вътре и ги ползват", категоричен бе спортният министър. 

По въпроса с отнените лицензи на футболните отбори ЦСКА и Локомотив София, Кралев обясни, че държавата не може да се намеси, тъй като бива санкционирано строго от УЕФА и ФИФА. Може обаче да вземе отношение по въпроса с базите им. 

"В случая с Локомотив, тя е под контрола на Областния управител, а в случая с ЦСКА - на Министерството на спорта. Дадена е със срок от 20 години, безвъзмездно ползване, срещу инвестиции, разбира се. От тук нататък, за да вземем каквото и да е решение, трябва първо да видим какво ще е решението на самите собственици, как те ще продължат дейността си в клуба.

Дали ще искат да работят със сегашното дружество и да платят задълженията му и да поискат разсрочване, или ще потърсят вариант чрез фалит и създаване на ново дружество. Това на този етап не е ясно. Това, което мога да кажа е, че ние ще гарантираме, че базите бъдат дадени на това дружество, което е приемник на традицията и марката на ЦСКА, което е припознато от феновете. Това е намесата на държавата", коментира Кралев.

Спортния министър съобщи още, че ремонт ще бъде извършен и на градския стадионна Русе, тъй като с влизането в професионалния футбол, терените трябва да бъдат преведени в състояние, което да отговаря на професионалния футбол. "Където общините не могат да се справят, ще помага държавата", допълни още министърът. 

Всички ремонти зависят от размера на финансирането от централния бюджет. "Като видим какви са средствата, ще се консултираме и с нашите депутати тук, и с кмета на общината, за да вземем решение откъде да започнем, кое да е приоритет. Ще почнем от някъде, когато знаем какви са средствата", допълни министърът.

По отношение на Спортния тотализатор министър Кралев заяви, че новини няма. Промените са се приели добре и положението е стабилизирано. "Ще пуснем новата игра със скреч карти, от която цялата печалба, която идва в министерството, ще бъде реинвестирана обратно в спортната инфраструктура в съответния регион. Там очаквам да има голям интерес. Така мисля,че можем да се справим с конкуренцията от частние оператори", поясни Кралев.

"Арена Русе изглежда да стане една от най-добрите зали в България, така че ще я препоръчваме на всички федерации да я ползват. Аз следя отблизо строежа, познавам ръководството, знам амбициите на управляващите екипа, така че, мисля, че само добри неща могат да се очакват от този проект. Защото Русе заслужава да има такава зала, не само за български събития. Знаете, Букурещ е на една крачка, те също ще я ползват. Където има възможност, винаги ще се препоръчва залата", поясни министърът.

Кралев повтори твърдението си от предишното си посещение в Русе, че трябват по-подготвени мениджъри за бъдещите проекти в страната: "Образованието в НСА е добро, но то е минималното необходимо условие към пътя да станеш висококвалифициран мениджър. Само висшето образование не е достатъчно, трябва да имаш изключително много практика“. Министърът заяви още, че Русе има едни от най-добрите мениджъри за "Арена Русе". За останалите обекти обаче ще трябва да се обучат хора, които са придобият висока квалификация.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов