Бивш депутат и зам.-кмет на Русе теглили пари от КТБ

Става видно от списък, разпространен от сдружение "Ние, гражданите"

Списък с всички известни клиенти на КТБ, които са успели да изтеглят парите си преди банката да бъде обявена в несъстоятелност разпространиха днес от сдружение "Ние, гражданите". В него личат имената на редица политици от различни партии, магистрати и т.н. Сред тях е и бивш депутат и настоящ заместник-кмет на Русе, съобщи topnovini.bg.

 Според този списък, бившият народен представител от Русе, вицепремиер и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем е разполагала в края на 2013 г. с 1 184 лв. За първите 5 месеца на 2014 през сметките й са се "завъртяли" около 15 000 лв. Към 31 май (БНБ обяви КТБ под специален надзор на 20 юни 2014), общото салдо сочи 679 лв. Междувременно до 31.10.2014 г., 6 дни преди обявяването на банката в несъстоятелност от съда, са изтеглени още 11 лв.

 Заместник-кметът с ресор "Европейско развитие" на Русе Страхил Карапчански пък е с общо салдо към 31.12.2013 г. 19 779 лв. В края на май 2014 г. то е 26 412 лв. До обявяването на КТБ в несъстоятелност обаче сметката е занулена, сочат още данните от разпространения днес списък.

 "Всички мои спестявания и произходът на средствата, с които като физическо лице разполагам, са декларирани по надлежния ред пред Сметната палата. Разпореждането с тях е осъществено по лична преценка за целесъобразност и е в пълно съответствие със закона", съобщи по този повод за Topnovini.bg Карапчански.

 В списъка, разпространен от сдружение "Ние, гражданите", е и Станимир Петков Казанджиев, за когото е указано, че е служител или има връзка с Прокуратурата в Русе. Той обаче е разполагал само с 3 лв., които е изтеглил още преди края на май 2014 г.

 Според разпространените от неправителствената организация данни майката на депутата от ДПС Делян Пеевски Ирена Кръстева е изтеглила 114 милиона лева от Корпоративна търговска банка в рамките на 20 дни – от 31 май до 20 юни 2014 г



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов