Банковата тайна в КТБ – пада

Тайната ще отпада в случаите, когато информацията касае клиенти, депозанти или кредитополучатели на банка в несъстоятелност

Банковата тайна ще отпада в случаите, когато информацията касае клиенти, депозанти или кредитополучатели на банка в несъстоятелност.

Това обяви Десислава Атанасова от ГЕРБ, председател на временната анкетна комисия за проверка на казуса „КТБ“, при обсъждането на проект на доклада за дейността на комисията, предаде bTV.

„Предложението за отпадане на банковата тайна при обявена несъстоятелност, което ще засегне клиентите на КТБ, идва от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, както и по искане на министъра на финансите Владислав Горанов“, уточни Атанасова.

Ще има текстове за оповестяване на сведения относно договорите, по които липсва учредяване на уговорени обезпечения и съответно вписване на сключени договори за такива обезпечения, както и обезпечения на ценни книжа.

„Всъщност това бе най-сериозният проблем, с който се сблъскахме след като получихме информация в комисията, а именно - голяма част от кредитите в КТБ са дадени без обезпечения на фирми, които нямат имущество, които са съвсем скоро създадени, без персонал, на свързани лица“, уточни Атанасова.

На въпрос дали така ще се стигне и до последния кредитополучател по веригата депутатът от ГЕРБ отговори, че се надява и това да стане факт.

По думите й ще има предложение за законова промяна, така че получените кредити от различни кредитополучатели също да станат известни, както и платените комисионни и хонорари от страна на банката.

„В устава на КТБ има възможност тя да прави дарения и на политически партии, ще бъде интересно да видим дали такива дарения са съществували“, коментира Десислава Атанасова. 

Тя обясни още, че предстои на работно заседание в петък всички предложения за законодателни промени да бъдат обобщени и да бъде подготвен и окончателен доклад на комисията.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов