СКШ "Плевен XXI" дебютира с отбор жени на Държавното първенство

Основната цел на отбора ще бъде оставане в групата, което означава класиране в шестицата

На 31-ви май в хотел "Гларус" в кк „Слънчев бряг“ стартират Държавните отборни първенства по шахмат за мъже и жени. Право на участие в група А имат отборите, класирани в шестицата за 2014 г. плюс още два отбора, спечелили квоти от миналогодишната група Б. Те ще играят по кръгова система всеки срещу всеки, общо 7 партии. Отборите се състоят от 3 дъски с 2 резерви при жените и 4 дъски с 3 резерви при мъжете. В първенството се допуска и участието на чуждестранни състезатели.

За първи път СКШ "Плевен XXI", за който приоритет е предимно развитието на детско- юношеския шахмат, ще се състезава и при жените. Това става възможно след като миналата есен отборът на клуба в състав мс Христинка Илиева, Сандра Трифонова и Александра Иванова успя да се класира за участие в елитната група за 2015г. Ръководството на СКШ "Плевен XXI" отправи покана за присъединяване в отбора на още две шахматистки, които преди години са играли за града ни от името на ШК "Полет" Плевен. Едната покана беше приета и така в отбора ще се включи и фм Петранка Драганова, понастоящем състезателка на ШК "Казанлък".

Конкурентите на женския отбор в групата са: "Локомотив" Пловдив, ЦСКА, "Шах XXI" София, "Етър" Велико Търново, "Локомотив 2000" Пловдив, "Кракра Пернишки герои" и "Бургас 64". Основната цел на отбора ще бъде оставане в групата, което означава класиране в шестицата. Според регламента на турнира, БФ Шахмат поема разноските само на трите основни дъски, без резервите. Транспортните разходи също ще бъдат за сметка на шахматните клубове.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов