Касиерка с 8 години "на топло"

Присвоила 214 бона от БРП

8 години ще прекара зад решетките бившата касиерка на Параходство Българско речно плаване Илияна Илиева.

Това постанови Великотърновският апелативен съд. 47-годишната Илияна Илиева е призната за виновна за длъжностно присвояване на 214 хиляди лв. от касата на дружеството и за фалшиви документи. Делото се гледа за втори път във ВТАС, след като Върховният касационен съд отмени предишната присъда и върна делото за ново разглеждане.

Кражбата била разкрита през 2010 г. Тогава ревизия показа, че от 6 ноември 2006 г. до 9 април 2010 г., на 10 пъти чрез подправени ордери, тя прибрала от касата над 200 бона.  През 2013 г. Окръжният съд в Русе присъди за деянието 10 години затвор и забрана да извършва отчетническа и финансово контролна дейност, както и да заема държавна или обществено длъжност за същия срок.

Апелативният съд във Велико Търново намали наказанието с 2 години, като призна подсъдимата за невинна по обвинението, че присвояването е в особено големи размери и преквалифицира престъплението.

Върховният касационен съд обаче отмени присъдата изцяло и върнал делото на апелативен съд за нова разглеждане.

5 години след разплитането на престъпната схема Илиева се отрекла пред съда от направените признания. Твърдяла, че е написала обяснения под диктат на ръководството в състояние на подчиненост. Според новата версия на касиерката, тя не била взела парите, а несъответствието между голямото салдо в документите и наличното в касата се налагало във връзка с ликвидирането на огромни загуби от авария на баржа в река Дунав. Апелативният съд обаче не дал вяра на казаното.

Решението може да се обжалва пред ВКС.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов