Разрушаването на Палмира е „огромна загуба за човечеството“

Свят

21-05-2015, 15:16

Снимка:

bg.wikipedia.org

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Джихадистите прегазиха и древната "Перла на пустинята" - Палмира

Това предупреди генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова след падането на града в ръцете на „Ислямска държава"

Разрушаването на световното наследство на ЮНЕСКО в древния сирийски град Палмира би било „огромна загуба за човечеството". Това предупреди генералният директор на организацията Ирина Бокова след падането на града в ръцете на „Ислямска държава", цитирана от „Франс прес".

„Палмира е изключителен обект от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО в пустинята и всяко разрушаване на Палмира би било не само военно престъпление, но и огромна загуба за човечеството", изтъкна Бокова във видео на базираната в Париж организация.

Тя добави, че е „изключително обезпокоена" от последните събития там и повтори призива си за незабавно прекратяване на огъня и изтегляне на въоръжените сили.

Според нея градът е „родното място на човешката цивилизация". „Той принадлежи на цялото човечество и смятам, че днес всеки трябва да се тревожи какво се случва", добави шефът на ЮНЕСКО.

По-рано днес джихадисти от „Ислямска държава" превзеха напълно града, поставяйки под риск от унищожаване на световното наследство и безценните артефакти. Терористите вече разрушиха древни археологически паметници в няколко района в Ирак.

Бокова призова международната общност, включително Съвета за сигурност на ООН и религиозни лидери, да призоват за спиране на насилието.

„Важно е, защото ние говорим за раждането на човешката цивилизация, говорим за нещо, което принадлежи на цялото човечество", заключи тя.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов