Трупата на Русенската опера е "Музикант на годината"

Русе Лайф

10-05-2015, 12:56

Снимка:

© Ruseutre.bg

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Класацията е на слушателите на програма "Хоризонт" и предаването за класическа музика "Алегро виваче"

БНР и екипът на предаването за класическа музика "Алегро виваче" връчиха наградите "Музикант на годината" по време на галаконцерт, който се състоя снощи, 9 май, на сцената на зала "България", съобщиха от културния институт.

Държавна опера-Русе получи престижния приз "Музикант на годината 2014" в категория "Ансамбъл на годината", който бе връчен на сцената от Христина Ангелакова. Оперната прима изрази голямата си радост, че има възможността да поднесе тази уникална награда на изключителния състав на Русенската опера и на диригента Найден Тодоров. След като връчи плакета, тя допълни, че е горда с целия невероятен състав на театъра – солисти, хор, балет, технически служби, с техните забележителни постижения и подчерта, че именно тяхното участие вече няколко години поред на фестивала "Моцартови празници" допринася за неговото възходящо развитие.

Наградата получи директорът на Русенската опера Найден Тодоров – Музикант на годината за 2012, който сподели, че е щастлив от избора на публиката и благодари на организаторите на "Музикант на годината", защото за всички музиканти тази награда е равностойна на българския "Оскар". Още повече, че Русенската опера работи неуморно и тази оценка показва, че нейната дейност не остава незабелязана. Маестрото разкри и факта, че оркестърът на Държавна опера-Русе, който в момента е на сцената, тази сутрин е имал участие в трети тур на международния конкурс "Панчо Владигеров" в Шумен, а сега е в София. Последваха бурни аплаузи за музикантите.

Оркестърът на Държавна опера-Русе поздрави публиката с брилянтно изпълнение на "Интермецо" от операта "Катерина Измайлова" от Шостакович и "Фарандола" от операта "Арлезианката" на Бизе под майсторската палка на Маестро Найден Тодоров. Публиката изригна във възторжени аплодисменти, близо 10 минути не пускаше музикантите и диригента да си тръгнат от сцената.

Една емоционална вечер за всички и заслужена награда за Държавна опера-Русе – Ансамбъл на годината 2014.

"Музикант на годината" е награда, която се определя от слушателите на програма "Хоризонт" на БНР и предаването за класическа музика "Алегро виваче". Допитването се провежда от 1991 г.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)