Рекорден брой участници в "Уикенд туризъм Русе"

Мисия

10-05-2015, 12:35

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Изложението и фестивалът на туристическите забавления и анимации започват на 13 май

Единадесетото издание на туристическото изложение "Уикенд туризъм Русе" ще се проведе от 13 до 15 май в Русе. Информация за старта на изложението и съпътстващия осми фестивал на туристическите забавления и анимации предоставиха организаторите Цвета Ненова и Димитър Липовански. На пресконференцията в Община Русе присъстваха още кметът Пламен Стоилов, зам.-кметът Даниела Шилкова и директорът на ОП "Русе арт" Мариан Савов.

"Тази година имаме рекорден брой участници – 125 регистрирани компании с повече от 400 участници. Това е абсолютен пик в историята на изложението", заяви Цвета Ненова. И допълни, че ръстът в участниците и устойчивото развитие на изложението показва, че то върши работа на туристическия сектор.

Димитър Липовански заяви, че особен интерес има към занаятчиите на художествени продукти тази година. "Двата нови момента са категорията "Улични артисти" и "Традиционни ястия от русенския край", каза още Липовански.

Кметът Пламен Стоилов допълни, че се надява от следващата година националното изложение да се превърне в международно и да се проведе в новата зала "Арена Русе". "Показателно е, че всяка изминала година има ръст на посещенията. Това е изключително важно, за да си върнем позициите на водещ туристически център", каза в заключение кметът.

Допълнителна информация:

ЕДИНАДЕСЕТО ТУРИСТИЧЕСКО ИЗЛОЖЕНИЕ

УИКЕНД ТУРИЗЪМ РУСЕ

ОСМИ ФЕСТИВАЛ НА ТУРИСТИЧЕСКИТЕ ЗАБАВЛЕНИЯ И АНИМАЦИИ

Русе, 13/15Май 2015, Доходно здание, площад Свобода 4

Събитията се провеждат под патронажа на кмета на Община Русе г-н Пламен Стоилов със съдействието на Министерството на туризма

Официално откриване: 13 май, сряда, 14.00 ч.

Програмата продължава на 14 и 15 май

Единадесетото издание на събитията УИКЕНД ТУРИЗЪМ РУСЕ през 2015 година отбелязва нови рекорди по интерес и участие. Регистрирани са 125 компании с повече от 400 участници – абсолютен пик в историята на изложението. За пръв път се представят повече от 20 компании – общини, музеи и атракциони, както и проекти с европейско финансиране.

Профилът на УИКЕНД ТУРИЗЪМ РУСЕ се утвърждава като единственото в България изложение за туризъм и развлечения през почивните дни, като краткосрочна, но интензивна дестинация с привлекателни предложения за семеен туризъм.

Осмият Фестивал на туристическите забавления и анимации налага собствен облик като уникален за България форум за изяви и състезание на продукти и програми, които добавят стойност на туристическите дестинации.

Нова категория във фестивала тази година привлича улични артисти. Акробати, клоуни, улични музиканти, импровизатори и жонгльори ще забавляват минувачите на четири специално означени места по обновената пешеходна зона на ул. Александровска от пл. Свобода до пл. Ал. Батенберг.

Нов момент в развитието на фестивала е и участието на Клуба на професионалните готвачи - Русе. Тяхното шоу ще демонстрира типични за Русенския край гозби и традиционни ястия. Майстори на разнообразни традиционни занаяти от цяла България обогатяват програмата.

Най-добрите групи за исторически възстановки в България: така наречените ре-енактори, отново са традиционни участници. Центърът на Русе ще бъде оживен от присъствието на прабългарите от БАГАТУР, средновековните млади хора от ЧИГОТ, воините от Легио Прима Италика от Свищов. За пръв път идва групата за възстановки АБРИТУС от Разград.

Наградите на Фестивала са художествено изработени грамоти и скулптури за Големите награди. Председател на журито тази година е проф. Албена Георгиева от ИЕФЕМ към БАН.

(церемония награждаване 14 май, четвъртък, 19.00)

Запазва се интересът към комуникацията по време на събитията – достойнство на Русенското изложение, винаги отбелязвано в сравнение с други подобни туристически форуми в България. Регистрираните участници се представят с 55 павилиона и 12 обособени щандове на открито – четвърта поредна година на рекордна запълняемост на пространствата. Специален щанд на Министерството на туризма по традиция представя националната визия за развитие на туризма.

Участието в УИКЕНД ТУРИЗЪМ РУСЕ 2015 е безплатно.

Събитията се финансират по Програмата за развитие на туризма на Община Русе, с подкрепата на Министерството на туризма.

ИНФОЦЕНТЪРЪТ отваря в Доходното здание на 13 май, сряда, в 11.00 за медийна регистрация. Очакваме ви!

Facebook: Уикенд туризъм Русе

Организационен екип

Цвета Ненова, 0898.386.351, tsveta.nenova@gmail.com

Димитър Липовански, 0896.687.676, digelo@gmail.com



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов