Красен Кралев: Спортът ни има нужда от квалифицирани мениджъри и добро взаимодействие с бизнеса

Спорт

09-05-2015, 14:59

Снимка:

снимка, интернет

Автор:

RuseUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Красен Кралев повтори: Спираме фиктивните медицински прегледи на спортистите

Спортният министър каза, че се търсят варианти за обучение на такива специалисти в чужбина

Основен проблем у нас е, че нямаме квалифицирани мениджъри, които да управляват стадионите и залите. Тези съоръжения трябва да са наситени на 100% със събития. Търсим варианти за обучение на такива специалисти в чужбина. Това заяви днес в Русе министърът на спорта Красен Кралев, пише ruse.topnovini.bg.

Той добави, че държата от своя страна може да направи така, че календарите на спортните федерации да се съобразят по географски принцип с всички градове, в които има добри зали. Така и залата в Русе, която предстои да бъде открита през юли т.г. може да бъде промотирана и в нея да има спортни събития. Спортните клубове и федерации пък използват и "Арена Армеец" в София на цена, която само да избие разходите за консумативи - ток, вода и почистване, без печалба.

Министър Кралев е днес в Русе за лекция, посветена на публично-частното партньорство и инвестиции в масовия и елитния спорт, на която на практика среща представители на клубове и на частния бизнес. Той сподели с тях част от 25-годишния си опит на специалист в областта на маркетинга и спортния мениджмънт, както и български и международни примери в това отношение.

"Парите в българския спорт не достигат. Държавният бюджет е около 70 млн. лв. и в общините има още горе - долу толкова. Това прави около 150 млн. лв. публични пари, които се отделят за спорта. Аз смятам, че това не е достатъчно, но това са реалностите и трябва да се съобразяваме с тях. Има обаче огромен резерв в частния бизнес, който може да се използва", коментира по този повод министър Кралев.

Според него това може да се случи, когато спортът се използва като инструмент за промотиране на брандовете на компаниите. "Всъщност терминът, че даден спонсор или компания "наливат" пари в един спорт или клуб не е правилен, защото това е инвестиция, която прави даден бранд разпознаваем и може да му донесе повече приходи. Така двете страни могат да започнат да говорят на един език. Спортните клубове да се научат как да се презентират, а частните компании да се научат как да използват максимално спонсорските договори", каза още Кралев, като отбеляза, че резервът в това отношение е много голям и даде пример с редица федерации, клубове и отделни спортисти, чието развитие е изцяло в частни ръце.

Красен Кралев увери, че русенските спортни проекти, сред които е и подгряващата лекоатлетическа писта, имат подкрепата на спортното министерство. Очаква се те да получат финансиране при разпределението на преизпълнението на приходите в държавния бюджет, които са над 1 млрд. лв.

От 15.00 часа министър Кралев ще открие новоизграденото футболно игрище с изкуствена трева в района на стадион "Дунав", на което отборът на "драконите" до 17 г. играе мачовете си в елитната група в тази възраст от началото на годината. С инвестиция на Община Русе пространството около съоръжението вече е облагородено и са монтирани обещаните 300 седалки, уточниха от местната администрация.

Както вече съобщихме програмата на спортния министър предвижда и от 17 часа той да даде старт на международния лекоатлетически турнир за юноши и девойки "Младост" на Градския стадион в Русе.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов