От "Образцов чифлик" готвят протести

Парите

09-05-2015, 16:00

Снимка:

снимка, arenamedia.net

Автор:

RuseUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

„Заедно в многообразието“ препълни пленарната зала в Русе

Действията на научните работници са готвените съкращения

Протестни действия през следващата седмица подготвят научните работници от Института „Образцов чифлик“ край Русе.

Причината са готвените съкращения, които според синдикалистите са 35 процента от щатния състав на института. Съкращения предстои да се извършат в общо 20 института, но в ИЗС „Образцов чифлик” – Русе процентът е най-голям. В момента там работят 77 души, 53-ма от които са на минимална работна заплата, а 28 ще трябва да си тръгнат.

В писмо до президента Плевнелиев, премиера Борисов, министрите на земеделието и финансите, научните работници възразяват срещу намаляването на персонала и заявяват готовността за протестни действия, сред които и блокада на Дунав мост.

„Образцов чифлик” е най-старият чифлик по българските земи. Създаден е преди 150 години от валията на Туна вилает Митхат паша, като „Нумине чифлик“ край Русе. В момента разполага с 35 дка лозови насаждения, но с много богат генофонд. Оттук са тръгнали около 2600 образци, включващ десертни и винени сортове, селекционни форми, от които се създават и новите сортове за винопроизводителите у нас.

През 80-те години на миналия век в „Образцов чифлик“ са работили 800 души. Синдикатите в „Образцов чифлик“ водят преговори и с другите засегнати Институти. Те се надяват, че до 11 май ще бъде преразгледан процентът на съкращенията и бъде усреднен на 10%. В противен случай започват протестните действия на научните работници, категорични са в Института.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов