До 4-5 години всяко училище с физкултурен салон

Спорт

08-05-2015, 10:34

Снимка:

LAP.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От 2500 училища, близо 800 нямат такива салони

Една от първите теми, с която нашата администрация започна да се занимава, е включването на професионални треньори в часовете по физическо възпитание. Смятаме, че като Министерство на младежта и спорта, наш ангажимент е не само да подготвяме професионални спортисти за участие в големи форуми, а да обърнем внимание и на най-важното – здравето на нацията. Това каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев каза в „Денят започва” по БНТ.

Той обясни, че данните, с които разполагат, са много тревожни, а статистиката сочи, че над 60% от подрастващите са с гръбначни изкривявания. „Честотата за свръхтегло при децата от 1-ви до 12-и клас е 16,7%, затлъстяването – 8,2%. От 1-ви до 4-и клас свръхтеглото е 19% при момчетата и 16% при момичетата. Това, което се отчита във всички държави от Европейския съюз е, че навсякъде губим битката с компютрите. Проблемите са много – не само с недостатъчните средства, които се отделят”, обясни министърът.

Според него, има проблем и с подценяването на този час. „В момента има 3 часа по физическо възпитание, които аз смятам, че са крайно недостатъчни, но дори и те не се използват пълноценно. Затова предлагаме едно от най-модерните решения, изпробвано ефективно в Германия, Холандия, Белгия – а именно привличане на треньори, които да уплътнят третия час по физическо и да го направят по-интересен за подрастващите. Доказано е, че така те предизвикват интереса на децата да упражняват конкретния спорт”, заяви Красен Кралев.

„Друг голям проблем е, който критиците на този проект основателно посочват е, че не всички български училища имат физкултурни салони. Абсолютно сме запознати с проблема и работим по него. От 2500 училища, близо 800 нямат такива салони. Този проблем е от над 50 години”, посочи спортният министър.

Той поясни, че в момента заедно с Министерство на образованието и науката подготвят подробен анализ за състоянието на спортната инфраструктура в българските училища. „След много прецизни калкулации ще предложим на Министерски съвет програма, съгласно която в рамките на 4-5 години да започне изграждането на салони в тези училища”, заяви Кралев.
По думите му, допълнителни занятия по различни видове спорт безплатно може да се реализират, но това може да стане съвместно със спортните федерации.

Красен Кралев е поискал и лиценз за всички, които се занимават с фитнес. Той поясни, че със социологическо проучване се е установило, че е най-практикуваният спорт и също, че хранителни добавки и стимуланти, които се предлагат във фитнес центровете, са изключително сериозен проблем – младежите там трябва да получават качествени консултации. Той подчерта, че тук не става въпрос за държавна регулация.

Министърът на спорта съобщи също, че разработват национална стратегия за борба с допинга.

В неделя Българският спортен тотализатор (БСТ) въвежда начален джакпот от 1 млн. лева за играта 6/49, с гарантирана начална печалба от 2 млн. лева става тото зодиак, към тях ще се добавят всичко останали средства, натрупани като постъпления в тиражите. Според министър Кралев, така гарантирано ще произвеждаме поне по 10 милионери годишно в резултат на тези промени.

Той обясни необходимостта от промените със състоянието на БСТ. „Тотото за пръв път влезе в остра конкуренция с частните оператори и трябваше мениджмънтът му да реагира по някакъв начин, за да направи игрите по-атрактивни”, поясни той.

Кралев посочи, че най-големите промени ще са в играта 6/49, където се премахва второто теглене, остава само едно, в което ще се печелят от тройка до шестица, като винаги след падане на шестицата джакпотът стартира от 1 милион. Спортният министър съобщи, че подготвят още една игра, печалбите от която ще отиват изцяло за изграждане на спортната инфраструктура в страната.

Целият бюджет на спортното министерство зависи от печалбите на спортния тотализатор до последната стотинка, подчерта Красен Кралев. 18% от постъпленията в тотото и отделно субсидията, която идва от централния държавен бюджет, се формира на базата на отчисленията, които БСТ прави като данъци и държавни такси, каза министър Кралев и още веднъж потвърди, че българският спорт изцяло зависи от начина, по който се развива тотализаторът.

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов