Кметът Пламен Стоилов инспектира Задругата на майсторите

В къщата се трудят 7 майстори в ателиета

Кметът Пламен Стоилов посети Задругата на майсторите, за да инспектира на място приключилия ремонт на покрива. Русенският градоначалник се увери в какви условия работят майсторите и разгледа изделията във всяка една работилница. Заедно с кмета, ателиетата посетиха и неговите заместници Даниела Шилкова и Наталия Кръстева.

Председателят на регионалния център на Задругата на майсторите в Русе Ангел Митрофанов коментира, че това е малкият Етър в нашия град и трябва да направим така, че туристическите автобуси да спират на улица „Витоша“ 18, където се намират работилниците. Майсторите на художествените занаяти се похвалиха с уникални тавани с дърворезба на 200 години, както и със съвременни изделия и подариха на кмета халба за бира от кована мед.

Припомняме, че през 2013 година бяха отпуснати 105 хил. лева, предвидени за строителни дейности по подновяване на покрива на сградата - паметник на културата. Освен цялата покривна конструкция и хидроизолацията, бяха направени нови олуци и обшивки.

До този момент, в продължение на много години пари за цялостен вътрешен ремонт не са предвиждани, макар че от такъв има остра нужда. „В следващия бюджет на Община Русе ще заложим средства и за ремонт на ателиетата. Нашите майстори трябва да работят в по-добри условия, а за да влязат тук и туристи трябва да е приветливо и уютно“, заяви по време на посещението си кметът Пламен Стоилов.

В къщата се трудят 7 майстори в ателиета, а общо самата задруга включва 20 майстори на народни занаяти.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов