Боровското съкровище на експертиза в парижка лаборатория

Мисия

02-05-2015, 13:47

Снимка:

снимка, bulgarian-treasures.alle

Автор:

RuseUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Показват Боровското съкровище във Франция

В момента ритуалният сервиз за вино участва в изложбата „Златото на тракийските царе“

Металите, от които е изработено Боровското съкровище ще бъдат подложени на експертиза в лабораторията на Лувъра, съобщи директорът на Историческия музей в Русе д-р Николай Ненов. В момента ритуалният сервиз за вино, състоящ се от пет сребърни съда с позлата, датирани от ІV век преди Христа, участва в изложбата „Златото на тракийските царе“. Според хипотезите, възможно е петте красиви съда, които одриският цар е подарил на гетския владетел, да имат различен състав на сребро и олово, да не се произведени по едно и също време и в едно и също ателие, от един майстор, а да са събрани от различни места, обясни пред ruse-news д-р Ненов. Уговорката за експертизата е била направена в Париж с куратора на изложбата проф. Тотко Стоянов.

„Ще бъде изследван съставът на метала, от който са направени съдовете, за да се покаже техният произход, каква е неговата чистота и състав. Резултатите ще бъдат готови през юни и оповестени на научна конференция в Париж, посветена на тракийското наследство.
Боровското съкровище бе открито през 1974 г. в околностите на Борово, сред могилен некропол. То включва пет съда, изработени от чисто масивно сребро – три ритона, обемиста купа и каничка.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов