Започна XVII издание "За хляба наш…“ в Благоевград

Днес ще представят танци и песни, свързани с хляба

Започва  XVII издание на националния ученически  празник "За хляба наш…“, посветен на  22-ри април, Денят на земята. Проявата се провежда под патронажа на кмета Атанас  Камбитов. Организатори на инициативата  са  Община Благоевград, Обединен детски  комплекс и Министерство на образованието  и науката. Официалното  откриване на празника беше вчера в зала "22  септември“  в Благоевград.  Три часа  по-късно в 17.00 часа в Драматичен театър  "Никола Вапцаров“ беше представена  изложба на детски рисунки, приложно изкуство и макети, обредни и празнични  хлябове и старинни пособия за производството  и приготвянето на хляб под наслов  "Хлябът – живот, традиции и вдъхновение“. И  тази година организаторите са подготвили  концерт – спектакъл. В него ще се включат  ученици от цялата страна. Концертът  „Молитва за хляба“ ще се проведе в  обновената зала „Яворов“ от 18:30 часа.

Днес програмата ще продължи с научна конференция “Да пребъде хлябът“  от 9:00 часа в зала №5 в сградата на община  Благоевград. Сценичното представяне  на ритуали, драматизации, танци и песни,  свързани с хляба  „Хлябът, земя, мечти“,  започва от  10.00 часа в  Драматичен театър  „Никола Вапцаров“. XVII  издание на националния ученически  празник „За хляба наш…“ ще бъде закрито  на официална тържествена церемония във  втория ден от инициативата в Драматичен  театър „Никола Вапцаров“ от 16:00 часа.  На него ще бъдат наградени отличилите  се участници в конкурсите  за рисунка,  приложно изкуство, литературно творчество  – есе, разказ /приказка/ и стихотворение,  научна разработка, макет и сценично  представяне на ритуали, драматизации,  песни и танци. Целите на ученическия празник са да се  разширят  научните познания за производството и  значението на хляба, да запознае все  повече хора с традициите и обичаите,  свързани с хляба и хлебните продукти, да  

повиши интереса на учениците към  творческа, изследователска, събирателска  и краеведческа дейност и да формира  интерес към професиите, свързани с производството на хляб.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов