Избрани Новини
Започна XVII издание "За хляба наш…“ в Благоевград
29-04-2015, 08:30
Снимка:Община Благоевград
Автор:blagoevgradutre
Още по Темата:Община Благоевград организира отворена среща „Да създадем ЗАЕДНО България 2020”
Днес ще представят танци и песни, свързани с хляба
Започва XVII издание на националния ученически празник "За хляба наш…“, посветен на 22-ри април, Денят на земята. Проявата се провежда под патронажа на кмета Атанас Камбитов. Организатори на инициативата са Община Благоевград, Обединен детски комплекс и Министерство на образованието и науката. Официалното откриване на празника беше вчера в зала "22 септември“ в Благоевград. Три часа по-късно в 17.00 часа в Драматичен театър "Никола Вапцаров“ беше представена изложба на детски рисунки, приложно изкуство и макети, обредни и празнични хлябове и старинни пособия за производството и приготвянето на хляб под наслов "Хлябът – живот, традиции и вдъхновение“. И тази година организаторите са подготвили концерт – спектакъл. В него ще се включат ученици от цялата страна. Концертът „Молитва за хляба“ ще се проведе в обновената зала „Яворов“ от 18:30 часа.
Днес програмата ще продължи с научна конференция “Да пребъде хлябът“ от 9:00 часа в зала №5 в сградата на община Благоевград. Сценичното представяне на ритуали, драматизации, танци и песни, свързани с хляба „Хлябът, земя, мечти“, започва от 10.00 часа в Драматичен театър „Никола Вапцаров“. XVII издание на националния ученически празник „За хляба наш…“ ще бъде закрито на официална тържествена церемония във втория ден от инициативата в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ от 16:00 часа. На него ще бъдат наградени отличилите се участници в конкурсите за рисунка, приложно изкуство, литературно творчество – есе, разказ /приказка/ и стихотворение, научна разработка, макет и сценично представяне на ритуали, драматизации, песни и танци. Целите на ученическия празник са да се разширят научните познания за производството и значението на хляба, да запознае все повече хора с традициите и обичаите, свързани с хляба и хлебните продукти, да
повиши интереса на учениците към творческа, изследователска, събирателска и краеведческа дейност и да формира интерес към професиите, свързани с производството на хляб.