Видео фестивал "От Муха до Слон" днес в Благоевград

Той е част от Пролетния фестивал на съвременното изкуство - 2015

Видео фестивалът "От Муха до Слон" е част от Пролетния фестивал на съвременното изкуство - 2015, организиран от Община Благоевград. Видео прожекциите са предвидени за 28 април от 21.00 час в Ларго Мол - Благоевград.

Авторите на видео фестивала "От Муха до Слон" в  Благоевград са с пъстър поглед върху това, което се случва във видеоарта в  България. "Без претенция за изчерпателност съм подбрала художници, които правят  филми-метафори (с главен герой муха, самият автор, или капка мастило, чайници,  чинии и кухненски предмети), филми близо до документалистиката или  изброяването, калейдоскопичното изкривяване на визията и вкарването й в  главозамайваща безкрайност." - казва  кураторът Елица Попова.  Авторите работят в Париж, София, Ниш, Пловдив,  Букурещ, Ню Йорк, Нисово, Линц и Базел, а двама са родени в Благоевград. Някои работи звучат  като абстрактно движеща се живопис, други носят конкретика и четливо послание,  а общото между тях е, че авторите им са спомоществователи на фестивала.

"Видеоартът не е популярен у нас (ако чуете от критик, куратор или  друг обратното - не се лъжете), защото зависи от техника. А българският артист няма техника. Повечето от художниците, които предлагам на вашето внимание, са  родени в България, но правят филмите си извън нея. А и фестивалите в района са рядкост. Затова с радост показват работите си тук на вас, приятно гледане!" - думи на Елица Попова.

Благоевградските автори са Михаела Кавданска и Сашо Стоицов.

Михаела е родена в Благоевград, но живее в Букурещ и Линц. Интермедиен артист, художествен директор и продуцент на артистични и културни събития, куратор на изложби и фестивали, културен мениджър и изследовател, Михаела Кавданска създава работи, базирани на живото преживяване и на изкуството "в действие", където постоянната промяна на перспективите играе важна роля. Работи живопис, фотография, видео, VJ-ing, интерактивни инсталации, 3D видео-мапинг и мултимедийни танцови пърформанси. В последните 14 г. творческа активност работи по самостоятелни и интердисциплинарни съвместни проекти, прави изложби и пърформанси в различни галерии, музеи, фестивали и други културни събития в Европа, САЩ и Азия.

В този фестивал тя ще се представи и в съвместен проект с нейния партньор в проекта KOTKI visuals  Дилмана Йорданова. Двете основават мултимедийното студио KOTKI  visuals през 2006 в Букурещ. Прилагат нови технологии в пърформанса,  комуникациите и културните събития в Източна Европа. Работят мултимедия и интерактивно  изкуство, звук и видео арт, музикални визуализации, архитектурни видео  прожекции, холографски инсталации. Създават интерактивни платформи за  взаимодействие между хора, технологии и среда. Сред клиентите и партньорите им  са музеи, корпорации, фирми, рекламни агенции, културни институции, фестивали и  редица неконвенционални и новаторски проекти в Румъния, България, Австрия,  Швейцария, Германия, Холандия, Испания, Англия, Словения.

Другият благоевградчанин е Сашо Стоицов. Неконвенционален, проницателен, тих, но с гръмогласно чувство за ирония и хумор, технически прецизен в презентацията на абсурда с каквато и техника да се захване, Сашо Стоицов е сред водещите имена на български съвременни творци в България. Това, с което ще се представи на фестивала, ни поставя в окото на автора по време на еклектичните му разходки между София и Ню Йорк.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов