Интересните събития, случили ли се на 28 април

1770 г. — Капитан Джеймс Кук на борда на кораба Индевър акостира в Австралия.

1788 г. — Мериленд става 7-ят щат, който приема Конституцията на САЩ.

1867 г. — Панайот Хитов преминава от Румъния в България с чета, на която знаменосец е Васил Левски.

1920 г. — Азербайджан става част от Руската империя.

1921 г. — Хосе Раул Капабланка става третият световен шампион по шахмат.

1932 г. — Започва използването на ваксина против жълта треска.

1945 г. — Втората световна война: Бенито Мусолини и любовницата му Клара Петачи са екзекутирани от членове на италианската съпротива.

1947 г. — Тор Хейердал в екипаж с още петима човека отплават от Перу на Кон-Тики за да докажат, че древните перуанци са населили Полинезия.

1952 г. — Влиза в сила Договорът от Сан Франциско, който слага край на окупацията на Япония от бившите Съюзници през Втората световна война.

1969 г. — Шарл де Гол подава оставка като президент на Франция, след като на референдум избирателите отхвърлят предложените от правителството реформи.

1978 г. — Първият президент на Афганистан, Мохамед Дауд Хан, е свален от власт чрез държавен преврат и убит от прокомунистически поддръжници.

1997 г. — Влиза в сила Конвенцията за химическите оръжия от 1993 за използване на химически оръжия; Русия, Ирак и Северна Корея са държавите, които не подписват договора.

1999 г. — Косовска война: България и НАТО сключват споразумение за транзитно преминаване през въздушното пространство на страната на самолети на НАТО в рамките на операция "Съюзна сила".

2001 г. — Милионерът Денис Тито от САЩ става първият космически турист, пътувайки на руски космически кораб до Международната космическа станция.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов