Учени представят факти от живота и творчеството на Змей Горянин

Животът

26-04-2015, 10:18

Автор:

ruse.utre.bg

Всичко от Автора

Показват за първи път мемоарен ръкопис на твореца

 Национална научна конференция „Змей Горянин- непознатият“, посветена на 110-годишнината на родения в Русе писател Светлозар Акендиев Димитров започва утре в зала "Изкуство" на Регионалната библиотека "Любен Каравелов". началото е в 10.00 ч.

В конференцията ще бъдат представени двадесет и два доклада и научни съобщения, които разкриват непознати и неизследвани до момента страници от живота и творчеството на писателя, съобщават още от РБ "Любен Каравелов". За първи път ще бъде представен неизвестен мемоарен ръкопис на Змей Горянин, писан непосредствено след излизането му от затвора, пише topnovini.

Откритието е на Катя Зографова, директор на Националния литературен музей и носител на тазгодишната Награда за литературна критика “Нешо Бончев”. Участниците в конференцията ще се запознаят и с факти от съдебния процес срещу писателя. Автор на проучването е Татяна Прокопиева, представител на Адвокатската колегия в Русе.

Доц. д-р Илко Пенелов, преподавател в Софийски университет “Св. Климент Охридски", ще се спре на мястото на Змей Горянин в протоколите за унищожени книги през 40-те години. Детайли около недовършената автобиографична повест на твореца "Червеният хотел” ще очертае доц. д-р Вихрен Чернокожев от Институт за литература от БАН.

Доклади ще изнесат и преподаватели на Софийски университет "Св. Климент Охридски", Русенски университет „Ангел Кънчев“, научни работници и специалисти от Къща музей "Емилиян Станев" - Велико Търново, Държавен архив – Русе, Съюз на учените – Русе, Дружество “Будители“ – Монтана, Русенско общество за културно и историческо наследство “Змей Горянин”, Математическа гимназия „Баба Тонка“ – Русе, СОУ „Христо Ботев“ – Русе, Регионална Народна библиотека "Петко Рачов Славейков" - Велико Търново и Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе.

По време на конференцията ще бъде представена изложба от документи, книги и материали за живота и творчеството на Змей Горянин, съхранявани във фонда на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и Държавен архив – Русе.

В рамките на форума в Русенската библиотека ще гостува пловдивско издателство, което ще представи най- новата си книжна продукция.

Съпътстваща инициатива ще бъде прожекцията на документалния филм на Регионален телевизионен център - Русе „В примката на мълчанието“, посветен на Змей Горянин. Сценарист на филма е Виолета Радева, а режисьор - Елена Машкова.

Змей Горянин е един от най- продуктивните български писатели от първата половина на ХХ век. Автор е на над 50 книги: исторически романи, стихотворения, епиграми. Обвинен от Народния съд и осъден на една година затвор, поради което книгите му попадат в „Списъка на забранената литература“, а името му е заличено от литературния живот.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов